Aktuelno iz kulture

Mileni Marković i Ceci Bojković uručene NIN-ove nagrade

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

07:40

Mileni Marković i Ceci Bojković uručene NIN-ove nagrade
Mileni Marković i Ceci Bojković uručene NIN-ove nagrade - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) književnici Mileni Marković je uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2021. za knjigu "Deca", a glumici Svetlani Ceci Bojković uručeno je priznanje "Ličnost godine".

"Nadam se da ću ostati dostojna ove nagrade i ljubavi i pažnje koje sam doživela od publike", rekla je Milena Marković pošto joj je nagradu uručio proslogodišnji dobitnik pisac Svetislav Basara.

Marković je istakla da joj je bitno što joj je NIN-ova nagrada uručena u JDP-u, kući koju smatra svojom i gde je počela karijeru pre 20 godina.

Na svečanosti dodele 68. NIN-ove nagrade koju je vodio novinar RTS-a Gorislav Papić, odlomak iz romana "Deca" pročitale su glumice Jasna Ðuričić, Sanja Marković i Miona Marković, a puštena je pesma "Neću da kažem" iz dokumentarnog filma "Rudarska opera".

Član žirija NIN-ove nagrade Ivan Milenković u svom je obraćanju, između ostalog, ocenio da će ovo vreme biti upamćeno po romanu ''Deca'' u kome život vrije svom svojom mračnom silinom".

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podsetio je da je tokom dugog istorijata dodele nagrade uvek bilo kritika koje su pitale da li je izabrani roman zaista najbolji, ali da je njihovom žiriju bilo "najvažnije da se poštuju procedure i vrednosti, a onda će vreme presuditi".

"Da nije valjala NIN-ova nagrada ne bi trajala 68 godina", istakao je Čulibrk.

Za NIN-ovu "Ličnost godine" proglašena je Ceca Bojković za svoje aktivističke napore u očuvanju zdravlja zemlje, vode i vazduha u Srbiji, a priznanje joj je uručila prošlogodišnja dobitnica doktorka bolnice u Novom Pazaru Lejla Ćeranić.

Tanjug/Rade Prelić

 

U kratkom obraćanju Ćeranić je istakla da je pandemija korone "težak i turbulentan period u kome smo svi sazreli i nosimo određene ožiljke", izrazivši nadu da smo kao ljudi svi došli do nekih zaključaka "da smo sazreli i pametniji i da ćemo stvari drugačije da promatramo".

Bojković je rekla da je "mnogim ljudima dala podršku da se otvoreno bore za svoje mišljenje i stavove o ekološkoj zaštiti Srbije".

"Živimo u izuzetno turbulentnom periodu u kome je nažalost profit zamenio Boga. U to ime ruše se sve etičke vrednosti, moral se urušava i sve postaje dozvoljeno. Došlo se do opasne linije koja ako se pređe preti da uništi naše zdravlje i živote", istakla je glumica.

Prema njenim rečima, "na prostoru Srbije je planirano opasno, otrovno rudarenje stranih investitora kao što je Rio Tinto".

"Bilo je prirodno da se priključim borbi za čistu Srbiju. U to sam uložila ono što sam mogla i jedino što imam, a to je više od pola veka glumačkog rada i ugleda kod publike", rekla je Bojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura