Aktuelno iz kulture

Devetnaesta tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi" - Sve nijanse "Mraka"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

17:27

Devetnaesta tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi" - Sve nijanse "Mraka"
Devetnaesta tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi" - Sve nijanse "Mraka" - Copyright Yana Lozeva

veličina teksta

Aa Aa

Devetnaesta tribina u okviru ciklusa "Gnevni filmovi" i treća u 2022. godini, biće održana u petak, 15. aprila (20h) u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda.

Tema 19. "Gnevnih filmova" biće film "Mrak", a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Dušan Milić i deo ekipe filma.

Film "Mrak" je psihološka drama sa elementima horora i imao je svetsku premijeru krajem januara na 33. Filmskom festivalu u Trstu ("Mrak" je prikazan je u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova i osvojio nagradu publike), nakon čega je postala deo takmičarske selekcije 50. Festu ("Mraku" je tom prilikom pripala Nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona).

Radnja psihološkog trilera "Mrak" se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve...

"Mrak" je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji i traje 104 minuta. 

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna)…

Kiril Prodanov

 

U filmu igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović… Dušan Milić je poznat po filmskim ostvarenjima "Jagoda u supermarketu", "Guča!" i "Travelator", kao i televizijskim serijam "Folk" i "Sumnjiva lica".

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma.

Treći ciklus "Gnevnih filmova" će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju.

"Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo", navodi se u saopštenju za medije.

Ulaz na tribinu "Sve nijanse Mraka" je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura