Aktuelno iz kulture

Slavko Štimac o filmu "Mrak": Što čovek više zadržava teskobu u sebi, ona preti da pređe u paranoju

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2022

-

10:53

Slavko Štimac o filmu "Mrak": Što čovek više zadržava teskobu u sebi, ona preti da pređe u paranoju
Slavko Štimac o filmu "Mrak": Što čovek više zadržava teskobu u sebi, ona preti da pređe u paranoju - Copyright Promo/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najznačajnijih srpskih glumaca Slavko Štimac, koji igra u novom filmu "Mrak" Dušana Milića, naglašava da mu je mnogo teže da tumači pozitivne nego negativne likove.

"Možda preterujem ako bih rekao da je teže igrati pozitivne likove. Nisam siguran, tako mi se čini", rekao je Štimac za Tanjug.

"Mrak" prati radnju smeštenu na Kosovu i Metohiji u vreme Uskrsa 2004. godine, a premijeru je imao 17. marta, baš na godišnjicu pogroma.

Tako je specijalna projekcija održana u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade u kompleksu Beograd na vodi i paralelno je premijera bila u Domu kulture Gračanica.

Štimac je istakao da je jako zadovoljan reakcijama publike i ljudi koje poznaje - kolega na 50. Festu, kada je film krajem februara imao pretpremijeru u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Milićevo ostvarenje nije prošlo nezapaženo, naprotiv, dobilo je dve prestižne nagrade - sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić, koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu "Mrak", dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke a žiri kritičara Festa dodelio je filmu nagradu "Nebojša Ðukelić".

Štimac tumači veoma višeslojan lik dede, u kome i dalje živi nada da će nestali sin da mu se vrati i to mu daje mu dalji smisao života.

"Postepeno sam gradio svoj lik koji ima razna osećanja. Svako ima svoj sistem rada, a ja sam uglavnom duboko u sebi razumeo šta bi tog čoveka moglo naterati da se tako ponaša", objasnio je Štimac.

Glavni trio protagonista čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin - otac Milicinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Promo/RTS

 

"Ipak je njemu nestao sin, zet, stalno strepi šta će biti sa ćerkom i unukom, zaista je to jako teška situacija da ju je nepotrebno dalje komentarisati. Taj strah ili teskoba, što je više čovek zadržava u sebi, a to je slučaj kod mog karaktera u filmu, ona preti da pređe u paranoju", objasnio je Štimac.

Kaže da film "Mrak" nosi univerzalnost koja korespondira sa svakim ljudskim bićem, može da se smesti u bilo koji deo ove planete i dodaje da je strašno da čovek mora da stalno živi u strahu, kako se dešava junacima ovog filma koje stalno napadaju nevidljivi neprijatelji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, film se bavi temom straha tako da je odgovornost prisutna za svaki lik u filmu, ne samo kod lika Milutina.

"Sad smo mi u jednom momentu tu negde gde više ne znamo koliko je šta stvarno ili tu ima još nekih elemenata, tu govorim o psihološkom stanju mog junaka. Imao sam dosta materijala u glavi i u mojim emocijama, i jedino je bilo opreza da ne preteram, i da smestim u pravo vreme sve to što sam shvatio o mom liku", rekao je glumac.

Tokom veoma plodne i uspešne karijere, publika je Štimca uvek gledala u ulogama dobrica, pozitivnih likova, čak se i jedan od zapaženih naslova sa njim u glavnoj ulozi zove "Ime Dobrica, prezime nepoznato" (2016), a gledamo ga i već pet sezona u krimi serijalu "Ubice mog oca" kao pozitivca.

Ipak, u zenitu svog posla, glumac se nedavno odlučio da prihvati prvi put u životu i role negativnih likova, u dve nove TV serije.

Prva je "Crna svadba" (2021) gde je tumačio masovnog ubicu čiju je dušu zarobio demon, a druga je hrvatska mini serija "Područje bez signala" (2022) u kojoj igra ozloglašenog tajkuna.

"Možda preterujem ako bih rekao da je teže igrati pozitivne likove. Nisam siguran, tako mi se čini. Ipak, zadržaću se na ovome - sve su to likovi koji su dobro napisani. Ako su u scenariju junaci kvalitetno stvoreni, lakše ih je igrati. Mislim da je u tome tajna. Meni je bilo zanimljivo da ih igram i da kasnije vidim kako će to sve ispasti na ekranu", zaključio je Slavko Štimac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura