Aktuelno iz kulture

Slavko Štimac: Neprijatelj je uvek u nama - sebe savladaj, pa nećeš imati problema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

13:35

Slavko Štimac: Neprijatelj je uvek u nama - sebe savladaj, pa nećeš imati problema
Slavko Štimac: Neprijatelj je uvek u nama - sebe savladaj, pa nećeš imati problema - Copyright Firefly Promo

veličina teksta

Aa Aa

Priča psihološkog trilera "Crna svadba" (emitovanje na Superstar TV i RTS) počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.

Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Firefly Promo

Bard domaćeg glumišta, Slavko Štimac, našao se u do sada neviđenoj ulozi, budući da je upravo njemu povereno da igra pomenutog Mitra.

"Kako sam ga ja doživeo, (Mitar) je jedan opsednuti čovek, koji nije sav svoj i kome dođe crna minuta - uradi jedan zločin, imamo surove scene ubijanja... To nije čovek koji je svesno krenuo da ubija, to je patološki tip, on to bez emocije doživaljava kao poruku sa višeg nivoa. U dubini, on nema ništa protiv tih ljudi, on je samo jedan vojnik u službi jedne mračne onostrane ekipe", kaže Štimac.

Firefly Promo

Štimac kao Mitar u seriji "Crna svadba"

Kako glumačka legenda kaže, pokušao je da nema nikakvu emociju u tumačenju lika, da to sve bude "mehanički".

"A kako je biti opsednut? To je vrlo širok pojam, jer sve ono što je negativno u nama možemo da nazovemo opsednutošću - počevši od mržnje, ljubomore, zavisti, biblijskih grehova koji se navode", dodaje Štimac.

Na pitanje o poziciji mladih glumaca i opasnosti da pođu pogrešnim putem, Štimac odgovara rečima da svi mi imamo krize u životu i neku vrstu identifikacije u mladosti.

"Ako je mlad čovek toliko eksponiran i ako postane javna ličnost, preti zaista realna opasnost da mu se ego malo poremeti i da taj identitet često bude pogrešan. To su krize koje neki ljudi prevazilaze, nekima se i ne dese, a imamo i slučajeva kad se krene stranputicom i onda čak na put bez povratka. Nije to lako, teško je to razumeti dok se ne nađeš u sličnoj koži", ističe Štimac.

Prema njegovim rečima, on nije sujeveran, a na pitanje da li je zapravo neprijatelj u nama, poručuje:

"Neprijatelj je uvek u nama, što kažu sebe savladaj, pa nećeš imati problema. Mi stalno tražimo neprijatelje spolja, ali ako sebe malo promenimo i ti naši neprijatelji ili oni za koje mislimo da su nam to, i oni će se odjednom malo promeniti", zaključuje Štimac. 

Kreatori serije "Crna svadba" su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, dok Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda serije. Produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija stoje iza ovog originalnog TV projekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura