Aktuelno iz kulture

Premijera filma "Mrak": Klaustrofobična alegorija o kosovskom pogromu

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2022

-

10:21

Premijera filma "Mrak": Klaustrofobična alegorija o kosovskom pogromu
Premijera filma "Mrak": Klaustrofobična alegorija o kosovskom pogromu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Drugi dan jubilarnog 50. Festa protekao je u znaku svečane premijere najnovijeg domaćeg i međunarodnog filma "Mrak" autora Dušana Milića u Kombank dvorani.

Neposredno pre projekcije filma autorska ekipa je prošetala crvenim tepihom.

"Drago mi je da ste došli u tolikom broju na naš film, milo nam je što je film prikazan na Festu i nadam se da će 'Mrak' imati uspešan život u bioskopima", rekao je režiser Milić na kraju projekcije.

"Mrak" je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaći i strani protagonisti: Danica Ćurčić, koja je karijeru izgradila u Danskoj, a zatim i Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović i drugi.

Radnja psihološkog trilera na granici horora "Mrak" odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Glavni trio protagonista čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin - otac Milicinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Težište ove mučne drame je ispričana donekle iz vizure malene Milice koju svaki dan pripadnici Kfora odvoze u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 učenika.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kući u planinskom selu, na imanju okruženom gustom šumom u kojoj se noću dešavaju neobjašnjive i zastrašujuće stvari.

Dušan Milić, poznat je po filmovima "Jagoda u supermarketu", "Guča" i "Travelator", a sa "Mrakom" je ušao u žanr koji do sada nije istraživao.  

Autorsku ekipu čine - direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanovia, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen, čest saradnik velikih reditelja - Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.

Nakon premijere "Mrak" će se prikazivati na 50. Festu i u još nekoliko termina, a u srpske bioskope će ući u redovnu distribuciju 17. marta, baš na datum kada je počeo pogrom na Kosovu i Metohiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura