Aktuelno iz kulture

Reditelj i scenarista Dušan Milić: "Mrak" je politički nekorektan film

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

23:18

Reditelj i scenarista Dušan Milić: "Mrak" je politički nekorektan film
Reditelj i scenarista Dušan Milić: "Mrak" je politički nekorektan film - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Dušan Milić je reditelj i scenarista filma "Mrak" koji se bavi životom Srba na Kosovu i Metohiji, a čije se prvo prikazivanje pred domaćom publikom očekuje na Festu.

Milić kaže da je "Mrak" dugo nastajao u njegovoj glavi pošto je jedna devojčica sa Kosova i Metohije napisala potresno pismo tadašnjem predsedniku države o životu dece i svih Srba u enklavama južno od Ibra.

"Javila mi se ideja da napravim priču na tu temu, ali da je smestim u žanrovski okvir psihološkog horora. Shvatio sam da Srbi žive svakog dana jedan horor film", rekao je reditelj.

Milić je proveo skoro dve godine u istraživanju, a 2018. godine je posetio više puta pokrajinu i obišao sve enklave.

"Ono što sam naučio, video, da svi ti Srbi u malim enklavama žive mnogo teži život nego u Gračanici ili na severu. To je bila dodatna energija da moram taj film da napravim kako sam ga sad napravio", rekao je Milić.

Upitan, pošto je "Mrak" nedavno osvojio nagradu publike na Filmskom festivalu u Trstu, da li su i druge smotre na zapadu pokazale interes za njegovo ostvarenje, Milić je ocenio da Berlin, Kan i Venecija postavljaju uzuse koje manji festivali kopiraju i po šablonu prate, a da je verovatno odbijen zbog teme.

"Imam najbolju istoriju na Berlinskom festivalu gde su prethodna dva moja filma bila prikazani. Ali kada smo poslali ovaj film rekli su da nisu zainteresovani i da film nije prihvaćen", primetio je Milić.

Yana Lozeva

 

Prema njegovom mišljenju,tema filma "Mrak" nije naišla na interes selektora festivala "koji neće da imaju neki problem sa nekom malom Srbijom, da pokažu problem srpskog življa na teritoriji koja je sada počela da biva ozbiljan problem u svetskoj politici".

"U Trstu su nas doživeli kao svoje dete jer smo sa tog festivala krenuli i dobili veliku podršku za taj projekat, gde smo našli tri koproducenta. Možda nisu imali nekog izlaza, pa su morali da prikažu film", rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, nagrade publike su "filmadžijama najznačajnije i najdraže" jer znači da je film zaživeo u publici.

Kiril Prodanov

 

Film u kome igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević i drugi imaće pretpremijeru 26. februara na Festu, a potom će 17. marta na dan pogroma na Kosovu i Metohiji imati beogradsku premijeru, kao i u pokrajini gde će proputovati najveće centre gde žive Srbi.

"Film je dosta politički nekorektan. Mrzim politički koretkne filmove, to ne mogu više da podnesem i gledam. Ovo je priča o stradanju i sa srpske strane. Srpski je autor u pitanju, vrlo sam ponosan na ovaj film", rekao je Milić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura