Aktuelno iz kulture

Reditelj filma "Banović Strahinja": Najvažnija je reakcija publike na Festu

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

12:08

Reditelj filma "Banović Strahinja": Najvažnija je reakcija publike na Festu
Stefan Arsenijević - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Film “Strahinja Banović” imaće srpsku premijeru 25. februara na otvaranju jubilarnog 50. Festa, a reditelj Stefan Arsenijević najavljuje da će se u beogradskoj Kombank dvorani okupiti većina njegove filmske ekipe.

Arsenijević je rekao da je izuzetna čast otvoriti Fest čiji je verni gledalac već decenijama i koji je formirao njegov filmski ukus i pogled na svet, dodavši: "Festival ima posebno emotivno mesto u mom životu".

"Svi smo jako uzbuđeni pred domaću premijeru, iz mnogo razloga. Konačno ćemo čuti reakcije domaće publike, nama najvažnije, koja na mnogo više nivoa može da iščita film", naglasio je reditelj.

"Banović Strahinja" je svetsku premijeru imao prošle godine na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio pet nagrada, uključujući i glavnu - gran-pri "Kristalni globus" za najbolji film.

Arsenijevićevo ostvarenje je potom učestvovalo na još 20 filmskih festivala u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugde.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", po scenariju Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea, u kojoj je glavni junak mladi migrant iz Afrike.

Lik koga tumači Ibrahim Koma je u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu uzeo srpsko ime Strahinja, dok sa svojom ženom Ababuo, igra je Nensi Mensa-Ofi, živi u izbegličkom kampu u Krnjači.

Povodom srpske premijere, Arsenijević se prisetio da je beogradski festival prvi put posetio 1992. godine, koja je "u filmskom smislu bila zaista vanserijska", dodavši da to izdanje Festa i danas živo pameti jer je "ostavilo neizbrisiv trag" na njega.

Promo

 

Tada je festival otvorila "Virdžina" Srđana Karanovića, Emir Kusturica je doveo u goste američkog reditelja Džima Džarmuša i glumca Džonija Depa, a aktuelni filmovi su bili "Noć na zemlji", "Barton Fink", "Visoke potpetice", "Moj privatni Ajdaho", "Telma i Luiz" i "Delikatesna radnja".

"Imao sam 14 godina i po ceo dan sam visio na festivalu, sa sendvičem u torbi, ne želeći ništa da propustim. Svet je eksplodirao pred mojim očima u svoj svojoj raznolikosti i kreativnosti. Trideset godina kasnije, naš film otvara FEST. Osećaj je fantastičan!”, rekao je Arsenijević.

"Strahinja Banović" snimljen je u produkciji kompanije "Art end popkorn", u saradnji sa "Sinamon filmom", uz koprodukciju "Surprajs eli" iz Francuske, "Les Films Fauves" iz Luksemburga, "Artboks prodakšn haus" iz Litvanije i "Čučkov braders" iz Bugarske.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimages, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura