Aktuelno iz kulture

Goran Nikolić o novom filmu: "Heroji" bez dijaloga govore o Srbiji nakon Kosovskog boja

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

13:21

Goran Nikolić o novom filmu: "Heroji" bez dijaloga govore o Srbiji nakon Kosovskog boja
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Goran Nikolić, koji je govorio o svom predstojećem filmu "Heroji" koji je, smešten u Srbiju nakon Kosovskog boja, poseban po odsustvu dijaloga.

Govoreći o filmu čije se premijera očekuje na predstojećem Festu, Nikolić je rekao da do odsustva dijaloga nije došlo zbog težnje da bude drugačiji već iz autorskog sagledavanja trenutka kada se Kosovska bitka završila.

"Srbiju sam sagledavao kao zemlju u kojoj je kada je po pitanju opšte atmosfere tada sve zaćutalo, kao u nekom vestern području", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, nakon bitke u kojoj je izgubljeno mnogo života "više nema mesta govorancijama - to je momenat kad je Srbija zaćutala na neko vreme."

Glavni lik ratnika, kog igra Mladen Sovilj, je ćutljivi "samurajski tip koji nema potrebe da govori jer težina situacije koju oseća u utrobi ga sprečava da smogne snage da sklopi prosto-proširenu rečenicu".

Tu je i dečak koji se kao "necivilizovano biće isključivo izražava kroz neartikulisane zvukove", kao i Turci koji su za Nikolića "omnipotentna zla pojava, kao kauboji u 'Buč Kesidi i Sandens Kid' kojima nikad ne vidimo lica".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Kada sam postepeno koncipirao likove shvatio sam da će film jednostavno morati da bude bez dijaloga", rekao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, vrlo verovatno je određen broj srpskih ratnika duboko u sebi mislio da je to bitka gde se neće izvojevati pobeda, ali da je presudio osećaj da se vredi boriti za ono što imaš.

"I moj glavni junak zajedno sa dečakom koji ga prati u jednom momentu je doveden do tačke gde će, koliko god da situacija ne ide njima u prilog, njihov instinkt biti da se bore za ono što imaju", naglasio je Nikolić.

"Heroji" su snimani u skoro gerilskim uslovima, ali se Nikolić trudio da to ne izgleda tako, pa je istraživao funduse kao bi našao odgovarajuće rekvizite.

Uspeo je da pronađe mač i šlem koje je koristio Žarko Laušević igrajući Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu" (1989) reditelja Zdravka Šotre.

"Mene nije toliko privukla ta informacija koliko su mi štit i mač zaista izgledali kao da su za lik u mom filmu, koji predstavlja sve muškarce koje istorija nikada neće upamtiti kao što je upamtila Obilića i ostale heroje", istakao je Nikolić.

Naši gledaoci na Festu i potom inostrani imaće različitu percepciju "Heroja", očekuje Nikolić, pošto kod nas kosovska bitka ima emotivan kontekst.

"Kada razmišljam o ljudima koji nisu odavde mislim da će film svakako moći da iskomunicira sa njima jer se bavi temama koje su univerzalne i ne moraju da se vezuju samo za našu zemlju", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, "Heroji" su film "koji će moći Eskimi da gledaju i da će ga razumeti".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Što se tiče domaće publike Nikolić predoseća da će nekim ljudima biti problem što glavni lik ima kosu vezanu u rep i izgleda više kao viking, i upozorava da to nije jedini detalj koji "vuče ka postmoderni jer je to konceptualna stvar".

"Ja koji sam imao tendenciju da napravim film od kulturnog i istorijskog značaja za ovu zemlju sam ga jedva izgurao. U paklu postprodukcije sam od 2018. Ja sam u čudu, mislim da je najveći uspeh ovog filma što će videti svetlost dana na kraju", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, film u prvom redu izražava iskrenu ljubav za našeg čoveka tog perioda, a postavlja i "neka ozbiljna pitanja kao - šta je u najvišem smislu dom, i šta imamo da branimo".

"To je film hodočasničkog putovanja dva glavna lika i mislim da će svakome, ko se dovoljno otvori prema filmu koji ovako radikalno izlaže svoj sadržaj, biti produhovljujuće iskustvo", zaključio je Nikolić.

Komentari (0)

Kultura