Aktuelno iz kulture

"Heroji" premijerno na 50. Festu: Mladen Sovilj u ulozi ratnika koji se vraća kući nakon Boja na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2022

-

14:10

"Heroji" premijerno na 50. Festu: Mladen Sovilj u ulozi ratnika koji se vraća kući nakon Boja na Kosovu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Film "Heroji" reditelja Gorana Nikolića doživeće svetsku premijeru na predstojećem 50. Festu. Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ovo je priča posvećena svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama.

"Mislim da je, ovakvom jednom filmu, koji je smešten u jedan, nama izuzetno bitan istorijski trenutak, bilo suđeno da svetsku premijeru ima baš ovde. Kad smo već propustili jubilej Boja na Kosovu 2019, onda nam je bilo suđeno da zakačimo neki drugi jubilej - 50 godina Festa. Da se prvo susretne sa našom publikom, sa zemljom kojom se bavi, pa da onda ide dalje i širi neke univerzalne poruke, nevezano nužno za samo Kosovo i bitku, možda čak i neke mnogo veće", kaže reditelj Goran Nikolić, kome su "Heroji" njegov dugometražni rediteljski debi.

Promo

 

Na filmu je rađeno od septembra 2018. godine, a prema rečima reditelja, film ima "malo" drugačiji, intimniji, lucidniji, iskreniji, ljudskiji, ranjiviji odnos prema našoj istoriji.

"Spreman sam na najrazličitija mišljenja i, kako je to inherentno ovoj sredini, podele, kao što bi i trebalo da bude sa bilo kakvim delom koje ima stav. Jedva čekam da osetim puls publike prilikom tih prvih utisaka, jer ta energija će odrediti i rasuti se na mnoge naredne. Želim da svi osete moju ljubav i ljubav moje ekipe, kako prema filmu uopšte, tako i prema ovom narodu, jer, ako nešto mogu da garantujem, to je da je ovaj film satkan od emocije, a nimalo kalkulacije, i zato je i trebalo toliko vremena da nastane. Jedva čekam da sa publikom podelim ovu čistu ljubav", dodaje reditelj.

Ratnik koji je preživeo Kosovsku bitku vraća se kući nakon završenog boja. Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem. Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma "Heroji", sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla.

Promo

 

U glavnim ulogama gledaćemo Mladena Sovilja i Todora Jovanovića, dok je originalnu muziku uradila kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović.

Narator filma je Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu "Boj na Kosovu".

Promo

 

Ilustraciju za poster za film je radio Stevan Aleksić, naš ilustrator, vanredni profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn i Fakultet savremenih umetnosti.

Film će biti premijerno prikazan 27. februara u 20.30 sati u Domu omladine, u okviru programa Fest Fokus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura