Aktuelno iz kulture

Poslastice za jubilej: Na 50. Fest stižu Mihalkov, pobednici Venecije i Kana, ali i nagrađivana domaća ostvarenja

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

16:55

Poslastice za jubilej: Na 50. Fest stižu Mihalkov, pobednici Venecije i Kana, ali i nagrađivana domaća ostvarenja
Poslastice za jubilej: Na 50. Fest stižu Mihalkov, pobednici Venecije i Kana, ali i nagrađivana domaća ostvarenja - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival - Fest biće održan od 25. februara do 6. marta u 12 bioskopskih sala Beograda, pod sloganom "Novi hrabri svet", a otvoriće ga domaći film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića.

Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina - selekcija, a ponudiće i najnovije domaće filmove u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

Prestižna nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena izuzetnim ličnostima iz sveta filma - proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Mihalkov stiže u Beograd, pregovori sa tri holivudska imena

Veliki ruski reditelj Nikita Mihalkov je najavljen kao jedno od jačih imena na 50. Festu i, prema rečima Sekretara za kulturu grada Beograda Ivana Karla, ostalo je samo da se utvrdi da li će Mihalkov, usled privatnih razloga i obaveza, moći da dođe na samo otvaranje ili pak na zatvarenje festivala.

Prema rečima Karla, po planu bi ruski režiser trebalo da gostuje i u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti (SANU).

Gradski sekretar za kulturu je podsetio da su prošlih godina ugostili značajna imena iz sveta sedme umetnosti na Festu, kao što su Monika Beluči povodom filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, glumci Ričard Drajfus i Džon Malkovič, i istakao je da su našu zemlju posetili i Džoni Dep, Džim Džarmuš, zahvaljujući Kusturici i festivalu "Kustendorf".

"Trenutno smo u pregovorima sa tri holivudska imena, i za sada nemamo potvrdu da li če neko od njih doći. Daleko je 25. februar, do tada će se sve znati. Bila je ideja i volja da dovedemo reditelja Olivera Stouna. Ipak, kako smo saznali od ljudi bliskih njemu, američki reditelj za sada nema planove da putuje u Evropu. Želja nam je bila da okupimo na jednom mestu i napravimo susret Stouna, Kusturice i Mihalkova", pojasnio je Karl.

Koncept festivala se promenio od 2015. godine, kada nije više bio festival festivala, već Takmičarski, što je pokrenuo umetnički direktor Jugoslav Pantelić, a ideja postoji za još nekim promenama ubuduće.

Kako je napomenuo Karl, prisutna je mogućnost, o čemu se razgovaralo, da se termin Festa ubuduće nakon 50. izdanja, prebaci na septembar mesec, taman kada prođu veliki festivali kao Kan i Venecija, jer su se ionako menjali termini u prošlosti, krenulo se u januaru, onda je premešeno na kraj februara i početak marta.

"Titan", "Događaj", "Heroji radničke klase"...

Na Festu će biti prikazani filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala, u Kanu i Veneciji, "Titan" rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i "Događaj" autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Jugoslav Pantelić je predstavio kompletan repertoar u svim navedenim salama, gde je fokus svakako na Glavnom takmičarskom programu, koji su u konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik".

Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Nemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

U toj selekciji su i najnoviji domaći filmovi "Heroji radničke klase" Miloša Pušića (stiže odmah nakon svetske premijere u Berlinu), "Mrak" Dušana Milića (nakon premijere na 33. festival u Trstu, gde je osvojio nagradu publike), "Posle zime" Ivana Bakrača (koprodukcija Srbije, Crne Gore i Hrvatske).

Takođe, Glavni takmičarski program obuhvata i naslove: "Crvena raketa" Šona Bejkera, "Linija" Ursule Mejer, "Lucifer" Pitera Brunera, "Kućni pritvor" Alekseja Germana Juniora, "Voretks" Gaspara Noea, "Zbornica" Sonje Tarokić, "Sestre" Dine Dume (Makedonija, Kosovo, Crna Gora), "Stado ovaca" Dimitrisa Kanelopulosa (Grčka, Albanija, Srbija), "Plavi mesec" Aline Grigore, "Nitram" Džastina Kurzela, "Optužba" Ijan Atal, "Super heroji" čuvenog Paola Ðenovezea.

Žirijem će predsedavati popularni glumac i producent Miloš Biković, a članovi će biti, između ostalih i glumica Tamara Dragičević, glumac iz Hrvatske Toni Gojanović ("Karaula") i drugi.

Na otvaranju 50. Festa, 25. februara, u Kombank dvorani, biće prikazan spomenuti film "Strahinja Banović", reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića kao srpska premijera tog ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije.

Film je osvojio razne nagrade po svetu: Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrada za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije - Jelena Stanković na istom festivalu, koja je laureat i nagrade na 33. Festivalu u Trstu.

Osim "Strahinje Banovića", u ovom programu će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac "Čekajući Handkea" Gorana Radovanovića, o kontraverznom austrijskom nobelovcu i velikom prijatelju Srba - Peteru Handkeu, spomenuti francuski "Događaj" Odri Divan i italijansko francuska drama "Iza tamnih naočara" istaknutog sineaste Daria Arđenta.

Od domaćih ostvarenja, premijeru će imati još "Heroji", debitantski projekat reditelja Gorana Nikolića, koji je u potpunosti bez dijaloga, "Komunistički raj" Miloša Stojanovića, "The Game" Ane Lazarević, gde igraju Branislav Trifunović i Sloboda Mićalović, a slavna srpska glumica igra i u delu "Suncokret" Elije Gilman, iz Kazahstana.

Gala program donosi vrhunska svetska imena reditelja i glumaca Evrope i Holivuda: "Belfast" Keneta Brane, "Dan zastave“ u režiji glumca Šona Pena, "Kockar" Pola Šredera, "Pakt" Bila Augusta, "Mračna kći" glumice Megi Gilenhal, "Paralelne majke" Pedra Almodovara, "Jedna sekunda" Žanga Jimoua, "Pica od sladića" Pola Tomasa Andersona, "Tri sprata" Nanija Moretija, "Sve je prošlo dobro" Fransoa Ozona, "Zalazak sunca" Mišel Franko i mnogi drugi.

Na zatvaranju Festa 6. marta biće održan koncert Simfonijskog orkestra RTS koji će svirati kompozicije autora Džona Vilijamsa, iz kultnih filmova "Indijana Džons", "Ratovi zvezda", "Šindlerova lista", "E.T.", "Supermen".

Filmovi na 50. Festu će se prikazivati u sledećim bioskopima: Kombank Dvorana (sale 1 i 6, glavni program), Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana, Cineplexx Ušće Shoping Centre (sale 1 i 2), Cineplexx Galerija Belgrade (IMAX i sale 3, 5, 7), Jugoslovenska kinoteka.

Prodaja ulaznica počinje 4. februara na blagajnama svih bioskopa na Festu i putem onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura