Aktuelno iz kulture

Otkriven drevni oltar u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu

Komentari

Autor: CNN

14/04/2022

-

23:34

Otkriven drevni oltar u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu
Otkriven drevni oltar u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu - Copyright AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Kamena ploča, pritisnuta uz zid u zadnjem delu Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalumu svedočila je samo o grafitima koje su na njoj urezali mnogi hodočasnici kroz vekove.

Ali ovaj kamen (dimenzija 2,5x1,5 metara) je tek sada pokazao i svoju "drugu stranu", koja je bila vidljiva tokom nedavne obnove crkve koja je prema tradiciji i verovanju podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, pa je u svetu poznata i po nazivu Crkva Svetog Groba.

Prema pisanju CNN, istraživači veruju da složeni ornamenti u obliku petlje a koje su pronašli na dugo skrivenom delu kamena ukazuju na to da je to nekada bila ukrašena prednja strana srednjovekovnog oltara koji je vekovima ponosno stajao u jednom od najsvetijih mesta hrišćanstva.

"Ne može se sada videti, ali na ovoj kamenoj ploči su nekada bili umetnuti komadi dragocenog mermera, sitnog, fino pravljenog mermera i komadići stakla. Sijao je i bio zaista neverovatan artefakt", kazao je Amit Re`em, jerusalimski regionalni arheolog zaposlena u Izraelskoj upravi za antikvitete.

AP/Oded Balilty

 

Istraživači su naveli i to da je drevni oltar bio "ukrašen" jedinstvenom metodom pod nazivom "Cosmatesque", a koja kombinuje klasičnu, vizantijsku i ranu islamsku metodu u umetnosti, i u kojoj se fino isečene pločice od šarenog mermera koriste kako bi popunile kružne gravure na kamenu.

AP/Oded Balilty

 

"Ovaj oltar je stajao na vrhu, na svetilištu Crkve Svetog Groba i sve oči hodočasnika su bile okrenute ka tom objektu. Neposredno iznad i oko njega su prvosveštenici, monasi i sveštenici služili liturgiju. Upravo tu, na stolu ovog oltara", kazao je arheolog iz Jerusalima.

Slično ukrašeni oltari pronađeni su u crkvama iz 12. i 13. veka u Rimu.

AP/Ariel Schalit

 

Stručnjaci veruju da otkrivena drevna relikvija odgovara prethodnim arheološkim nalazima i izveštajima hodočasnika o osvećenju crkve od strane krstaša i postavljanju njenog glavnog oltara 1149.

Oltar su, naime, koristili katolički sveštenici za mise sve dok krstaši nisu napustili Jerusalim. Kasnije ga je koristila Grčka pravoslavna crkva, sve dok oltar nije oštećen u požaru 1808. godine i nakon toga zaboravljen do nedavne obnove crkve.

"Dela umetnika i arheologa daju doprinos samom verovanju i ubeđenju naše crkve da je to mesto na kome je Isus razapet, sahranjen i s kog je vaskrsao", kazao je za Rojters glavni sekretar Grčke pravoslavne patrijaršije u Jerusalimu.

Kako mediji prenose, do kraja godine trebalo bi da bude objavljeno i u zvaničnoj publikaciji ovo otkriće arheologa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura