Istorija

Otkrivene raskošno ukrašene drevne grobnice u Egiptu

Komentari

Autor: Sky News

24/03/2022

-

12:46

Otkrivene raskošno ukrašene drevne grobnice u Egiptu
Otkrivene raskošno ukrašene drevne grobnice u Egiptu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipatski arheolozi pronašli su pet drevnih bogato ukrašenih grobnica u Sakari, nadomak platoa u Gizi na kom se nalaze velike piramide.

Grobnice su najverovatnije pripadale visokim zvaničnicima Starog kraljevstva i Prvog prelaznog perioda u Egiptu i stare su više od 4.000 godina, saopštilo je Ministarstvo turizma i antikviteta.

Smeštene u blizini piramide kralja Merenra I, grobnice sadrže velike kamene i drvene sarkofage, kao i druge artefakte, uključujući i manje statue i grnčariju.

Sakara koja se nalazi južno od Velikih piramida u Gizi poslednjih godina iznedrila je mnoga velika otkrića.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, kaže da su grobnice u dobrom stanju i da su verovatne pripadale regionalnim vladarima u drevnom Egiptu.

"Sve grobnice su dobro oslikane i ukrašene. Istraživanja se ne zaustavljaju. Planiramo da nastavimo sa iskopavanjem i verujemo da ćemo pronaći još grobnica u ovoj oblasti", rekao je Vaziri za Sky News.

Utvrđeno je da je jedna od grobnica pripadala izvesnom Ajriju, a druga ženi po imeni Peti, koja je bila odgovorna za faraonovu negu lepote. Takođe je bila sveštenica boginje Hator.

U januaru prošle godine otkriveno je više od pedeset sarkofaga u Sakari, koji datiraju iz perioda između 16. i 11. veka stare ere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin