Život

Skulpture stare 9.000 godina pronađene u Jordanskoj pustinji

Komentari

Autor: CNN

24/02/2022

-

21:56

Skulpture stare 9.000 godina pronađene u Jordanskoj pustinji
Tanjug/AP/Tourism Ministry - Copyright Tanjug/AP/Tourism Ministry

veličina teksta

Aa Aa

U najnovijem arheološkom otkriću pronađen je kompleks sa figurama iz Neolita starim 9.000 godina u jugoistočnom delu Jordanske pustinje, prenosi CNN. 

Do novog otkrića došli su timovi arheologa iz Jordana i Francuske koji su na konferenciji za medije koju je organizovalo MInistarstvo turizma Jordana izneli detalje.

Veruje se da je ovo mesto jedinstvena ritualna instalacija posvećena lovu na gazele i sadrži gigantske kamene zamke poznate kao "pustinjski zmajevi", za koje istraživači kažu da su najstarije velike skulpture na svetu koje je napravio čovek.

Tanjug/AP/Tourism Ministry

 

Za mesto na kojem su pronađene figure od kamena veruje se da je  jedinstvena ritualna instalacija posvećena lovu na gazele i sadrži gigantske kamene zamke poznate kao "pustinjski zmajevi", za koje istraživači kažu da su najstarije velike skulpture na svetu koje je napravio čovek.

Arheolozi su do ovog otkrića došli u oktobru prošle godine.

Pronađene zamke sastoje se od dugačkih kamenih zidova koji navode plen u ograđeni prostor a prvi ih je otkrio tim u oblasti Džibal al-Kašabija 2013. godine. Ovo otkriće kasnije je dovelo do pronalaska kampova koje su koristili lovci. Stanovnici iz ovih oblasti su živeli u polupodzemnim kružnim kolibama, a ranije su otkopane grnčarije i životinjske kosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin