Istorija

Kako su Zimske olimpijske igre dovele do velikog arheološkog otkrića nadomak Pekinga

Komentari

Autor: ArtNet

06/02/2022

-

18:46

Kako su Zimske olimpijske igre dovele do velikog arheološkog otkrića nadomak Pekinga
Kako su Zimske olimpijske igre dovele do velikog arheološkog otkrića nadomak Pekinga - Copyright Prinskrin/Youtube/iHebei

veličina teksta

Aa Aa

Tokom izgradnje Olimpijskog sela za ovogodišnje Zimske olimpijske igre u Pekingu, pronađeni su ostaci jedne palate drevne dinastije Đin, koja je vladala Kinom između 1115. i 1234. godine.

Palata je iskopana u blizini sela Taizišeng, koje se nalazi na manje od sat vožnje brzim vozom od Pekinga, gde će biti održavan najveći deo takmičenja u snoubordu.

"Nadamo se da će strani sportisti koji učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u skladu sa epidemiološkim protokolom, moći da posete izložbu i nauče više o kineskoj istoriji i kulturi tokom svog putovanja", rekao je za Global Times Žang Venrui, dekan Instituta za kulturne relikvije i arheologiju provincije Hebei.

Čak i pre izgradnje sela, stručnjaci su bili upoznati sa tim da se na tom mestu nalazila neka važna građevina, a istraživanje je započeto još 2017. kako bi bili sigurni da tokom izgradnje ne bude oštećeno bilo kakav objekat od istorijskog značaja.

Međutim, arheolozi nisu bili spremni na razmere otkrića, niti svesni da je zgrada u tom selu pripadala carskoj porodici.

Ispostavilo se da je reč o letnjikovcu cara Vanjana iz dinastije Đin, koji je vladao od 1189. do 1208. godine, a to je bio prvi put da se pronađu ostaci neke palate iz te dinastije.

Pronađeni su zidovi grada, rovovi, 14 puteva i 67 temelja različitih građevina. Takođe, pronađeno je i posuđe od porcelana sa belom glazurom i fragmenti skulptura u obliku zmajeva, kao i ostali predmeti od keramike.

Zbog značaja ovog otkrića, organizatori igara, morali su da prilagode plan izgradnje Olimpijskog sela i premeste ga na drugu stranu puta.

Drevna palata prošle godine je otvorena za javnost kao arheološki park, a krajem godine otvorena je i izložbena sala sa artefaktima pronađenim na ovom lokalitetu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin