Društvo

Šefica Misije Srbije za ZOI: Spremni smo za početak, nećemo dopustiti da se igrači zaraze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2022

-

12:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zimske olimpijske igre otvaraju se danas, a Nataša Janković šefica šefica Misije Srbije za ZOI kaže za Euronews Srbije da je sve spremno za početak. U poslednjih nekoliko dana uspeli su da testiraju svoje uslove, da postave kancelariju i medicinski blok, a srpski skijaš Marko Vukićević juče je obavio svoj prvi trening.

"Za ove igre su važne bezbednosne mere zbog pandemije koje su nešto strože nego u Tokiju. Neće se dopustiti ni najmanja šansa da se naši sportisti zaraze", ističe Janović za Euronews Srbija.

Marko Vukićević će prvi nastupiti, 6. februara kada će voziti spust, pa potom 8. februara superveleslalom. Nakon Marka svoj nastup će imati Nevena Ignjatović, u dve disciplini – u spustu 15. februara, a potom i u alpskoj kombinaciji 17. februara.

Oboje su imali povrede

Nataša Janković naglašava da su igrači dobro, ali da su nažalost oboje nedavno imali povrede.

"Marku je ovo prvo ozbiljnije takmičenje na kom nastupa. Srećom iskoristio je zvanične treninge, upoznao se sa stazama i, na neki način probio je led", naglasila je.

Nevena Ignjatović je, kako dodaje sagovornica Euronews Srbija, takođe doživela povredu u Italiji, ali radi na tome da se oporavi.

"Ovo su njene četvrte igre, ima već dosta iskustva. Oboje će dati sve od sebe da dostignu najbolji mogući plasman uzimajući u obzir okolnosti", ističe Janković.

Olimpijske igre u vreme korone

Janković kaže da su pravila malo stroža u odnosu na Tokio, ali i da su učesnici već navikli na ove uslove i zatvoreni sistem.

"Neka vrsta opterećenja, jesu svakodnevna testiranja, merenja temperature, vođenje računa da ne dođe do previše kontakata. Ne postoji previše direktnog kontakta sa organizatorima, a i kad postoji, oni su od glave do pete u zaštitnoj odeći", objasnila je.

Iako se u velikoj meri vodi računa koliko je sportista u prevozu, restoranu ili fitnes centru, Janković naglašava da postoje prostorije za rekreaciju gde ograničeni broj učesnika može da igra društvene igre ili da učestvuje u VR događaju.

"Kod učesnika postoji taj psihički momenat da se plaše od zaraze, s druge strane vidi se da organizatori daju sve od sebe da se to ne bi desilo. Mi smo u zatvorenom sistemu odvojeni od ostatka sveta, potpuni je fokus na Igre i na nastup", zaključila je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija