Planeta

"Želim da se ovo završi, svaki dan plačem": Žalbe zaraženih sportista na ZOI u Pekingu zbog loših uslova u karantinu

Komentari

Autor: AP, Euronews Srbija

05/02/2022

-

17:47

"Želim da se ovo završi, svaki dan plačem": Žalbe zaraženih sportista na ZOI u Pekingu zbog loših uslova u karantinu
"Želim da se ovo završi, svaki dan plačem": Žalbe zaraženih sportista na ZOI u Pekingu zbog loših uslova u karantinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nema dovoljno hrane, obroci su nejestivi i ne postoji oprema za trening. Olimpijci koji su se zarazili virusom korona na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, smatraju da se uslovi u karantinu loši.

"Boli me stomak, veoma sam bleda i imam ogromne crne podočnjake. Želim da se sve ovo završi, svaki dan plačem. Veoma sam umorna", objavila je ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova na Instagramu, koja se trenutno nalazi u karantinskoj sobi.

Ona tvrdi da nema problem sa simptomima kovida 19, već sa hranom.

Vasnjecova je u četvrtak objavila sliku, sa opisom "doručak, ručak i večera već pet dana" - poslužavnik sa hranom uključujući običnu testeninu, sos od pomorandže, ugljenisano meso, nekoliko krompira i bez povrća, piše AP.

Ona je rekla da je uglavnom preživela sa nekoliko komada testenine jer je ostalo "nemoguće pojesti". Dodala je da je danas pojela "svu mast, koja služi umesto mesa, jer sam bila jako gladna", ali naglašava da je dosta smršala.

Hoteli u karantinu sve su više na meti kritika sportista i njihovih timova, koji lobiraju kod organizatora za poboljšanje uslova. Nedostaje i transparentnost, jer su samo neki sportisti pozitivni na virus primorani da borave u hotelima u koje njihovi timovi nemaju pristup, dok je saigračima u sličnim situacijama dozvoljeno da se izoluju unutar olimpijskog sela.

Pravila za sportiste koji imaju pozitivan test kažu da oni bez simptoma idu u namenski hotel u izolaciju. Svako ko ima kovid sa simptomima ići će u bolnicu. U oba slučaja, oni neće moći da se takmiče dok ne budu odobreni za otpuštanje.

Otvorene kritike timova

Nakon što je Erik Frenzel, trostruki osvajač zlatne medalje u nordijskoj kombinaciji, dobio pozitivan test na kovid, šef nemačke delegacije Dirk Šimelfenig osudio je "nerazumne" uslove života u hotelima. Nemačka traži veće, čiste prostorije i redovniju isporuku hrane kako bi sportisti koji na kraju budu pušteni i dalje bili sposobni da se takmiče, rekao je Šimelfenig u komentarima koje je preneo list FAZ.

Pritisak se može isplatiti. Belgijska takmičarka Kim Mejlemans vraćena je iz karantinskog hotela u u sportsko selo, gde je sada u izolaciji, nakon objave na društvenim mrežama u kojoj je plakala. Njena glavna zamerka bio je nedostatak informacija. Ubačena je u kola hitne pomoći i prevezena iz jednog karantinskog objekta u drugi na dan kada je mislila da je puštena.

Vasnetsova smatra da sportisti dobijaju lošiju hranu u odnosu na ostale organizatore i članove osoblja i to podvukla slikom hrane koja je servirana njenom timskom lekaru, koji je takođe bio pozitivan. Imao je sveže voće, salatu i meso sa brokolijem.

"Iskreno, ne razumem, zašto je takav odnos prema nama, sportistima" napisala je.

Dva dana nakon kritike, Vasnetsova je i dalje u karantinu, ali stvari idu na bolje.

Portparol ruskog biatlonskog tima Sergej Averjanov objavio je sliku, kako je rekao, boljeg obroka sa lososom, kobasicama i jogurtom koji je dostavljen u sobu Vasnetsove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet