Istorija

Arheolozi u Švajcarskoj pronašli arenu koja bi mogla biti poslednja iz perioda Rimskog carstva

Komentari

Autor: ArtNet

06/02/2022

-

12:45

Arheolozi u Švajcarskoj pronašli arenu koja bi mogla biti poslednja iz perioda Rimskog carstva
Arheolozi u Švajcarskoj pronašli arenu koja bi mogla biti poslednja iz perioda Rimskog carstva - Copyright Prinstscreen YouTube/ LiveScience

veličina teksta

Aa Aa

Izgradnja nove kućice za čamce u Veslačkom klubu u Bazelu u Švajcarskoj dovela je do otkrića nečega što arheolozi smatraju poslednjom gladijatorskom arenom koju su izgradili Rimljani.

Arheolozi kantona Argau nadgledali su radove kada su otkrili amfiteatar ovalnog oblika, a prema stilu izgradnje, pretpostavljaju da je nastao u 4. veku, pred kraj Rimskog carstva.

Pronađen je i novčić koji potiče iz perioda između 337. i 341. godine, što znači da bi ova arena mogla da bude najmlađe rimsko borilište u istoriji.

"To ovo otkriće čini izvanrednim, jer potiče iz vremena kada nisu građeni novi amfiteatri", rekao je Džejkom Berloher, glavni arheolog koji je radio na ovom lokalitetu.

"Postojeće arene su renovirane, proširivane i u nekim slučajevima iznova izgrađene, ali je ovde reč o novoj i to je neverovatno", dodao je on.

Prinstscreen YouTube/ LiveScience

Ostaci kapije

Ovo je treći rimski amfiteatar pronađen u blizini švajcarskog grada Kajzeraugsta koji ime nosi po rimskom gradu Avgusta Raurika. 

Arheolozi smatraju da je arena izgrađena na mestu napuštenog rudnika, a gotovo pet puta je manja od Koloseuma u Rimu, koji je izgrađen 70. godine.

"Ne možemo potpuno isključiti mogućnost da su se i ovde održavale borbe gladijatora, ali to je malo verovatno", dodao je Berloher, dodajući da su borbe koje su se završavale smrću jednog od takmičara, postale manje popularne, kako je hrišćanstvo počelo da se širi imperijom.

"Pretpostavljamo da su u takvim amfiteatrima lovili životinje, naročito u pozno antičko doba", dodao je istraživač.

Iskopavanjem su pronađene dve velike kapije od blokova krečnjaka i omalterisani unutrašnji zidovi, kao i dokaz postojanja drvenih tribina i posebne lože za velikodostojnike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin