Evropa

Rimski mozaik star 2.000 godina pronađen u Londonu

Komentari

Autor: Fonet

24/02/2022

-

23:08

Rimski mozaik star 2.000 godina pronađen u Londonu
EPA/Andy Chopping - Copyright EPA/Andy Chopping

veličina teksta

Aa Aa

Rimski mozaik star 2.000 godina koji je u sredu otkriven tokom iskopavanja u centralnom Londonu, najveći je mozaik nađen u tom gradu u poslednjih pedeset godina, objavljeno je danas na portalu All thats interesting.

Kako se navodi, mozaik je sastavljen od dve "zapanjujuće složene ploče" i datira iz kasnog drugog, odnosno početka trećeg veka.

"Ovo je pronalazak koji se dešava jednom u životu u Londonu", rekala je supervizorka lokacije Muzeja londonske arheologije (MOLA) Antonieta Lerz.

Arheolozi MOLA otkrili su mozaik dok su iskopavali novi stambeni i maloprodajni objekat na lokaciji Liberti of Southvark u blizini Londonskog mosta. Dok su prebirali kroz prljavštinu, nešto im je iznenada privuklo pažnju.

"Kada su prvi blesci boje počeli da se pojavljuju kroz tlo, svi na licu mesta su bili veoma uzbuđeni", objasnila je Lerz.

Arheolozi su na kraju otkrili rimski mozaik napravljen od dva panela koji se proteže na više od 7,8 metara. Veći panel uključuje cvetove lotosa, šablon "Solomonov čvor" i prepletene niti zvane giljoš.

Manji panel je jednostavniji, ali uključuje neke od sličnih dizajna sa crvenim i crnim pločicama.

Istoričari su videli slične mozaike i na drugim mestima. Rimski stručnjak za mozaike Dejvid Nil veruje da je veći panel izradila grupa "Acanthus", koja je razvila jedinstven stil u Londonu.

Kako se navodi, manji panel ima upadljivu sličnost sa onom pronađenom u Triru u Nemačkoj, što može značiti da su londonske zanatlije prenele svoj zanat u inostranstvo.
Oba mozaika verovatno su činila triklinijum, neku vrstu formalne trpezarije u kojoj bi stari Rimljani više klase ležali na kaučima, ćaskali i divili se prelepom podu.

Mozaici nisu bila jedina otkrića do kojih su došli arheolozi MOLA.

Oni su, takođe pronašli dokaze o velikoj zgradi u blizini, koja je možda bila privatna kuća bogatog Rimljana, gde su otkrili bronzani broš, ukosnicu od kosti i iglu za šivenje.

"Ova otkrića su povezana sa ženama visokog statusa koje su pratile najnoviju modu i najnovije frizure", objasnila je Lerz.

Ona je naglasila da su zgrade na toj lokaciji bile veoma visokog statusa, te da su ljudi koji su tu živeli, živeli "dobrim životom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa