Istorija

Arheolozi u Škotskoj pronašli trag piktske civilizacije star preko 5.000 godina

Komentari

Autor: FoNet

14/03/2022

-

16:41

Arheolozi u Škotskoj pronašli trag piktske civilizacije star preko 5.000 godina
Arheolozi u Škotskoj pronašli trag piktske civilizacije star preko 5.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Arheološki tim sa Univerziteta u Aberdinu tokom istraživanja lokaliteta Aberlemno, blizu Forfara u Škotskoj, pronašao je 1.500 godina star piktski kamen sa ugraviranim zagonetnim simbolima, saopštio je Univerzitet.

Ploča iz petog veka pronađena je ispod površine zemlje i to odmah nakon kopanja probne rupe na terenu, za koji su naučnici pretpostavljali da krije ostatke drevne naseobine.

Profesor Gordon Noubl, koji je predvodio arheološki projekat, rekao je za BBC da je dolazak do takvog otkrića, apsolutno izvanredan i da "niko od njih nije mogao da veruje koliko su imali sreće".

"Dobro je što smo na ovaj način došli do otkrića, jer ćemo moći da uradimo detaljniji posao, kada je reč o kontekstu. Možemo da ispitamo i datiramo slojeve tla ispod njega i izvučemo detaljnije informacije, a da ne izgubimo ključne dokaze", rekao je Noubl.

profimedia

 

Smatra se da je simbole ispisao piktski narod, koji je naseljavao veći deo današnje Škotske u ranom srednjem veku.

Pošto Pikti iza sebe nisu ostavili pisane zapise, takve ploče pružaju redak uvid u život te zagonetne civilizacije.

Aberlemno je već dobro poznat po svom piktskom nasleđu zahvaljujući kolekciji jedinstvenog piktskog kamenja, od kojih je najpoznatiji takozvana "ukrštena ploča".

profimedia

 

Smatra se da ona prikazuje scene iz Bitke kod Dun od vitalnog značaja za stvaranje onoga što će postati Škotska - Bitka kod Dun Nehtaina.

Do sada je otkriveno samo oko 200 takvih spomenika.

Kako navode arheolozi, uglavnom ih pronalaze slučajno, prilikom oranja brazda ili izgradnje puteva, zbog čega se najčešće dešava da je nalazište narušeno što otežava istraživanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin