Aktuelno iz kulture

Naučnici razotkrili veliku misteriju porekla Vilendorfske Venere

Komentari

Autor: ArtNet

07/03/2022

-

10:05

Naučnici razotkrili veliku misteriju porekla Vilendorfske Venere
EPA/BARBARA GINDL - Copyright EPA/BARBARA GINDL

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici u Beču kažu da su konačno rešili misteriju porekla čuvene Vilendorfske Venere, 30.000 godina stare figurine pronađene na arheološkom nalazištu iz doba paleolita na teritoriji današnje Austrije.

Koristeći tehniku tomografije, koja omogućava pregled preseka čvrstih tela, naučnici su utvrdili da materijal od kog je Venera sačinjena najverovatnije potiče iz regije u severnoj Italiji, oko 650 kilometara daleko od nalazišta.

To je prvi put da je geološko poreklo materijala nekog drevnog artefakta utvrđeno sa takvom preciznošću.

Rad koji je objavio antropolog Gerhard Veber sa Univerziteta u Beču, zajedno sa Aleksandrom Lukenderom i Matijasom Harchauzerom iz Prirodnjačkog muzeja u Beču, predstavlja analizu unutrašnjih svojstava materijala od kog je izrađena figurina.

Naučnici su u uzorcima tla kod jezera Garda u Južnim Alpima u Italiji pronašli materijal koji je "izuzetno sličan" materijalu od kog je napravljena Vilendorfska Venera, što ukazuje da su ljudi iz gravetijenske kulture, kojima se pripisuje ta figurina, selili po Evropi od juga ka severu pre poslednjeg ledenog doba.

Postoji i, doduše manja, mogućnost da je kamen dospeo iz jedne oblasti u današnjoj Ukrajini, oko 1.600 kilometara od nalazišta, ali se uzorci ne poklapaju tako jasno kao sa onima iz Italije, piše ArtNet.

Vilendorfska Venera pronađena je na levoj obali Dunava u avgustu 1908. godine tokom iskopavanja koje je predvodio Jozef Somati, a nadgledali Hugo Obermajer i Jozef Bajer u blizini današnjeg Vilendorfa.

Venera, koja se sada nalazi u Prirodnjačkom muzeju u Beču, predstavlja idealizovano telo odrasle žene sa preuveličanim genitalijama, stomakom, grudima i sofisticiranim nakitom za glavu. 

Napravljena je od oolitnog krečnjaka i bila ofarbana verovatno oker pigmentom, koji je gotovo potpuno uklonjen u vreme otkrića.

Oolitnog krečnjaka inače nema u toj oblasti Austrije, zbog čega je Sombati posumnjao da je materijal od kog je Venera napravljena, pokupljen negde drugde.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura