Aktuelno iz kulture

Venčići od cveća, umešeni hleb i prazno mesto za stolom - Omaž stradalim rudarima na izložbi Biljane Velinović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

12:09

Venčići od cveća, umešeni hleb i prazno mesto za stolom - Omaž stradalim rudarima na izložbi Biljane Velinović
Venčići od cveća, umešeni hleb i prazno mesto za stolom - Omaž stradalim rudarima na izložbi Biljane Velinović - Copyright Biljana Velinović/Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

U Galeriji Studentskog kulturnog centra 20. aprila u 19 sati biće otvorena samostalna izložba Biljane Velinović pod nazivom "Crveno slovo".

Izloženi radovi su multimedijalnog karaktera, nastali u poslednje dve godine i nadahnuti pojedinim običajima vezanim za verske praznike, odnosno za "crveno slovo" u kalendaru.

Reč je o običajima celivanja zemlje, mešenja obrednog hleba ili farbanja jaja prenetim u raznim tehnikama i na materijalima. Recimo, tehnika veza primenjena je na krevetskim čaršavima, platnenim ubrusima, ali i rudarskim šlemovima...

Naime, umetnica, rodom iz Aleksinca, upotrebila je originalne rudarske šlemove izvučene iz Aleksinačkog rudnika posle velike nesreće 1989. godine. Ciklus radova "Aleksinac 1989" predstavlja umetnički dokument nesreće u kojoj je stradalo 90 rudara. Sem šlemova, biće izloženi još neki predmeti iz danas napuštenog rudnika. 

"Čega se sećam? Sećam se da nas je čekala na pragu kuće. Dolazili smo ponekad, na Crveno slovo. Sećam se da su gradom odjekivale sirene i da je neko rekao: 'Devedeset duša je stradalo u tom rudniku'. Sećam se seljanke iz filma koja je kopala na Crveno slovo. Sećam se triju sestara iz komšiluka čiji su roditelji radili 'preko'. Dolazili su ponekad, na Crveno slovo. Sećam se venčića od cveća. Umešenog hleba. Praznog mesta za stolom. Na Crveno slovo...", ovako umetnica Biljana Velinović (45) opisuje inspiraciju za svoju šestu samostalnu izložbu.

Biljana Velinović/Privatna arhiva

 

Sećanje i zaborav funkcionišu kao mehanizam utemeljivanja kulture, nastavlja ona. Ako je sećanje pohranjivanje te kulture i strategija njenog preživljavanja, onda je zaborav neka vrsta njenog samoubilačkog čina.

U svom doprinosu spasavanja od zaborava, Biljana je svoje radove posvetila baki u crnom, parafrazi lika iz filma "Ko to tamo peva" (video rad "Sati"); rečima koje su nestale iz srpskog jezika, odštampanim na ljuskama od jajeta (rad "Krhkost") ili onima koji napuštaju Srbiju, a koje ispraća obrednim hlebom (rad "1 od 142")...

Biljana Velinović/Privatna arhiva

 

Šta je, na kraju, Crveno slovo? Verski praznik, dan za odmor, praznoverje...?

Crveno slovo je priča o samoći, zaključuje umetnica.

Biljana Velinović/Privatna arhiva

 

Izložba je otvorena do 6. maja.

Biljana Velinović (1977) diplomirala je Zidno slikarstvo na FPU u Beogradu 2010. i doktorirala Višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2018. godine. Docent je na FSU u Beogradu na predmetu Multimedijalna umetnost i profesor struktovnih studija na ITS-u na predmetima Video produkcija i Vizuelni efekti.

Izlagala je na pet samostalnih i više grupnih izložbi radove iz oblasti Multimedijalne umenosti i slikarstva. Dobitnik je Nagrade za Proširene medije ULUS-a, 2017.

Aktivno se bavi i primenjenim slikarstvom i u ovoj oblasti ima više izvedenih radova u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2014. godine. Živi i radi u Beogradu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura