Aktuelno iz kulture

U Savezu udruženja likovnih umetnika Vojvodine otvorena izložba slikara Dragana Jankova

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

22:01

U Savezu udruženja likovnih umetnika Vojvodine otvorena izložba slikara Dragana Jankova
Tanjug/Nenad Mihajlović - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba novosadskog slikara Dragana Jankova "Slike" otvorena je u Savezu udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Književnik Slobodan Tišma kaže da je ključna reč iza krajolika na slikama Dragana Jankova "sloboda" od svake prinude i od svakog zadatka.

"Njegove slike su zagonetne, a blagi nevidljivi vetar struji slikama. One su i ugođajne, posmatrajući ih osećamo zadovoljstvo. U pitanju je vrsta iluzionizma. Posmatrajući ih teško je ne setiti se čuvene Pikasove slike Radost življenja, gde dominira morski pejzaž", kaže Tišma.

More je, podseća, Draganova večita tema.

"Zapravo to je pogled na pučinu, posmatranje iz sigurnog zaklona umetnikovog ateljea. Slike su pune citata i iskaza ljubavi, pre svega prema modernoj umetnosti koja se otkriva kao realan utopijski prostor. U pitanju je vrsta zemaljskog raja u kome prebiva umetnik koji je mornar na kopnu, dodaje Tišma.

Dragan Jankov je rođen 1961. godine, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1988. Izlagao je na 25 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je osam nagrada za slikarstvo. Živi i stvara u Novom Sadu, a član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 1988. Izložba "Slike" može da se pogleda do 29. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura