Aktuelno iz kulture

Prvi put Izložba u Gradskom muzeju Vršca: Sjaj ruskih slikara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2022

-

13:41

Prvi put Izložba u Gradskom muzeju Vršca: Sjaj ruskih slikara
Prvi put Izložba u Gradskom muzeju Vršca: Sjaj ruskih slikara - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na izložbi "Sjaj ruskih slikara", koja će danas (22. januara) biti otvorena u Gradskom muzeju Vršac, prvi put se srpskoj javnosti predstavljaju dela iz privatne kolekcije Vladimira Pešića ruskih umetnika koji su stvarali na teritoriji Srbije između dva svetska rata.

Zbirka Vladimira Pešića sadrži slike, u prvom redu, ruskih i srpskih umetnika, kao i dela umetnika iz drugih zemalja, potom dela primenjene umetnosti, ikone i jedinstvene antikvarne predmete od slonovače.

"Kolekcija Vladimira Pešića je brižljivo i dugo stvarana, neprestano se dopunjuje, a deo koji se izlaže u Vršcu donosi, između ostalih, dela Stepana Fjodoroviča Kolesnikova, i njegov zagonetni portret princeze Mafalde Savojske, potom četiri slike Nikolaja Dmitrijeviča Kuznjecova, umetnika koji je jedno vreme živeo i stvarao u Vršcu i o kome je najlepše reči izgovorio i čuveni Ilja Rjepin, te delo Bogatir Dobrinja Nikitič Konstantina Konstatinoviča Kuznjecova s Pismom zahvalnosti Olgi Nikolić i Bebi Tabaković koje je potpisao ruski general konjice Nikolaj Nikolajevič Baratov", ističu iz Gradskog muzeja Vršac.

Srpski ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u delu Rudari Haritonova Nikolaja Vasiljeviča, potom u delima Majkovskog Ipolita Daniloviča, Ruskoj trojci Petra Petroviča Sokolova, pejzažima Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova, Vladimira Pavloviča Zelinskog i Nikolaja Krivošejna.

Izložbu "Sjaj ruskih slikara" zaokružuju ikone koje su ruski umetnici radili krajem 19. i početkom 20. veka.

Poseban deo izložbe posvećen je Branislavu Maksimoviću, dedi po majci Vladimira Pešića, Vrščaninu, koji je sa svojom braćom tridesetih godina prošlog veka osnovao Univerzitetski kvartet Braća Maksimović, a koji je značajne uspehe postigao i van granica tadašnje Jugoslavije, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su 1936. godine snimili desetak ploča. Portret Branislava Maksimovića koji je, takođe, deo izložbe, uradio je Igor Vasiljev, sin ruskih emigranata i umetnik nesrećne sudbine.

"Vladimir Pešić je naklonost prema umetnosti razvio u porodici. Došao je kao dete u Moskvu, gde je uz oca Dušana Pešića, vrhunskog novinara i čuvenog dopisnika lista Politika, upoznavao sovjetske umetnike i obilazio čuvene muzeje. U Moskvi je živeo od 1983. do 1997. godine, gde je završio srednju školu i fakultet stranih jezika. Tokom proteklih godina Vladimir Pešić postao je međunarodno priznat kolekcionar, član je Međunarodne konfederacije kolekcionara, antikvara i art dilera u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, Međunarodne konfederacije trgovaca antikvitetima i umetničkim delima koja se bavi konzervacijom, zaštitom i promocijom antikviteta i umetničkih dela i Društva antikvara Srbije", navodi se u saopštenju.

Izložbu otvara danas u 17 sati u Gradskom muzeju Vršac muzejski savetnik Nikola Kusovac, a pred posetiocima će biti do 27. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura