Aktuelno iz kulture

Izložba "Zona obilovanja" Jovana Matića u Galeriji Novembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

18:17

Izložba "Zona obilovanja" Jovana Matića u Galeriji Novembar
Izložba "Zona obilovanja" Jovana Matića u Galeriji Novembar - Copyright Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je prva izložba u 2022. godini, koja nosi naziv "Zona obilovanja".

Na izložbi su predstavljeni radovi Jovana Matića, magistra na odseku za keramiku Fakulteta primenjenih umetnosti koji je svoj umetnički pečat proširio na čitav spektar medijuma, od platna i skulptura do mešovitih instalacija.

"Zona obilovanja" se bavi temom konzumerizma i njegovih oblika koji proizilaze iz svakodnevnih ljudskih navika.

"Umetnost Jovana Matića nije etička fusnota. Jednako senzualan ples oblika i formi, virtuozna estetska kanasta, koliko i drzak šamar društvenom ukusu, ona je tu da nas primora na razmišljanje... Da li nešto može da bude lepo ukoliko proizlazi iz zločinačkog čina? Odgovor je očigledan svakome ko se nađe pred jednom od nežnih, pastelnih, za promovisanje po socijalnim mrežama prikladnih, odranih životinjskih koža. Da, proizvodi mučenja, svedočanstva kolektivnog sebičluka i hronične globalne nesvesti mogu da budu prijatna za oko. Nema potrebe sakrivati šok i nevericu; na zapadu ništa novo", ističe istoričarka umetnosti Milica Grujić u katalogu izložbe.

Galerija Novembar

 

Jovan Matić (1996, Beograd) studirao je odsek za keramiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i masterirao. Od 2016. aktivno izlaže samostalno i na grupnim izložbama. Finalista je konkursa Privatne vrednosti 2 održane u rezidenciji švajcarskog ambasadora. Učesnik je Letnje škole Univerziteta umetnosti ArtQuake (Kotor, Crna Gora, 2019), smotre Mermer i zvuci u okviru simpozijuma Svet keramike (Aranđelovac, 2020), kao i mnogih drugih manifestacija.

Matić je i stipendista Canon Fondacije za istraživački rad, a primljen je na postdiplomske studije na Institutu Ishoken u Japanu. Njegovi radovi poznati su publici budući da je izlagao u Beogradu i Novom Sadu, a imao je izložbe i u Belgiji i Turskoj.

Izložba "Zona obilovanja" biće otvorena do 13. februara, a u galerijskom prostoru je neophodno poštovati sve bezbednosne mere.

Uprkos preprekama koje nosi pandemija, iz Galerije Novembar najavljuju izuzetno aktivnu godinu, sa mesečnim smenjivanjem izložbi, gostovanjima regionalnih i stranih umetnika, kao i brojnim pratećim aktivnostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura