Reflektor

Izložba "Uncanny Valley" Gorane Bačevac u Galeriji Novembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2021

-

11:14

Izložba "Uncanny Valley" Gorane Bačevac u Galeriji Novembar
Galerija Novembar - Copyright Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba vizuelne umetnice Gorane Bačevac, pod nazivom "Uncanny Valley". Publici poznata pre svega po instalacijama u prostoru i skulpturama, Bačevac je ovoga puta predstavila i svoje slikarske radove nastale u poslednje dve godine - akvarele sa tematikom fantastičnih predela iz snova, ali i problema trenutnih međuljudskih odnosa, pa i apokaliptičnih prizora potencijalnog sveta bez ljudi.

"Neki od radova prikazuju post-apokaliptični scenario gde napuštene fabrike, prostori, eskaliraju u neprijatne scene koje izazivaju anksioznost i teskobu, dok sa druge strane imamo razmišljanja o međuljudskim odnosima podstaknuta ovim izmenjenim okolnostima u kojima svi živimo. Na kraju, tu su `pejzaži iz snova` - pusta mora, obale, planine, kao i uklapanja fantastične arhitekture u poznate ili nepoznate predele", objašnjava Ana Simona Zelenović, kustoskinja Galerije Novembar.

Radovi su delimično inspirisani pandemijom, zbog čega se među brojnim temama izložbe izdvaja i sagledavanje mogućeg gubitka kontrole nad sistemom i mogućnost da iz toga nastane bolja budućnost za ljude i međuljudske odnose.

Izložba "Uncanny Valley" biće pred posetiocima do 28. novembra, a ovog vikenda je i na programu Art Weekend Belgrade-a, kao i prethodnih godina, pa će u Galeriji Novembar biti organizovan i poseban program prilagođen učešću u ovoj manifestaciji.

Galerija Novembar napominje da je zbog propisanih mera bezbednosti broj ljudi u prostorijama ograničen, uz poštovanje fizičke distance, dezinfekciju i nošenje zaštitnih maski.

Komentari (0)

Kultura