Aktuelno iz kulture

Šta se zaista desilo sa Tonijem Sopranom?

Komentari

Autor: New York Post

13/06/2021

-

20:35

Šta se zaista desilo sa Tonijem Sopranom?
Šta se zaista desilo sa Tonijem Sopranom? - Copyright Foter/Diario Critico Venezuela on Foter.com

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno 14 godina milioni ljudi gledali su finale "Sopranovih", jedne od najpopularnijih serija svih vremena, koje je ostavilo znak pitanja iznad sudbine glavnog lika Tonija Soprana, podseća New Yort Post.

U konačnoj sceni, čuje se "Don't Stop Believin'" grupe Journey, dok Toni (legendarni Džejms Gandolfini), Karmela (Edi Falko) i njihov sin Ej Džej (Robert Iler) jedu pohovane kolutiće luka u "Holstensu". Pesma se zaustavlja na stihu "Don't stop", posle čega se vidi deset sekundi crnog ekrana, pre odjavne špice.

Šta se na kraju desilo Toniju Sopranu, ostala je jedna od najvećih misterija u istoriji televizijskih igranih programa. Iako je Edi Falko, koja je igrala Tonijevu suprugu Karmelu, ispričala u podkastu Čaka Dija da je zajedno sa pokojnim Gandolfinijem snimila alternativni završetak serije u kom Toni nastavlja svoj život kao zaštićeni svedok, reditelj je odustao od takvog kraja. Međutim, tokom serije, tvorci su znalački ostavili tragove, koji otkrivaju stvarnu sudbinu glavnog lika "Sopranovih".

Toni je u jednoj epizoda priznao dr Dženifer Melfi (Lorejn Brako da "za likove poput njega postoje samo dva završetka: mrtav ili u zatvoru".

Zahvaljujući svedočenju Karla Đervasija (Artur Naskarela) nakon hapšenja njegovog problematičnog sina Džejsona, Toni se sprema za presudu koja će ga verovatno smestiti u zatvor do kraja života. Tako da, čak i u slučaju da Soprano preživi večeru u "Holstensu", njegov stari način života je suštinski završen, što predstavlja njegovu simboličku smrt.

Međutim, veća je verovatnoća da je Toni ubijen.

Naime, u završnici poslednje epizode, u više navrata prikazuje se čovek koji sedi za šankom u restoranu i konstantno se osvrće i gleda u Tonija. U odjavnoj špici označen je kao "Muškarac u jakni 'Members Only'". To je zapravo osvrt na prvu epizodu šeste sezone nazvane "Samo za članove" (Members Only), u kojoj doušnik Federalnog istražnog biroa Judžin Pontekorvo (Robert Funaro) iz Sopranove ekipe izvršava samoubistvo.

U poslednjim trenucima serije, čovek u jakni sa oznakom "Members Only" ulazi u toalet oko 30 sekundi pre odjavne špice, a taj potez podseća na scenu iz Tonijevog omiljenog filma "Kum" u kom Majkl Korleone odlazi po skriveni pištolj iza toleta restorana, kako bi osvetio pokušaj ubistva njegovog oca.

Slučajno priznanje

Dejvid Čejs, reditelj poslednje epizode "Sopranovih" prošle godine je u intervjuu po prvi put progovorio o toj sceni, koju je nazvao "Tonijevom smrću".

Tokom intervjua povodom knjige "The Sopranos Sessions", Čejs je rekao da je "o toj sceni smrti razmišljao oko dve godine pre kraja serije..." 

Reditelj Met Zoler Sejc mu je tada rekao: "jasno ti je da si upravo to nazvao scenom smrti", ali Čejs, koji je godinama odbijao da odgovori na pitanja o sudbini Tonija Soprana, nije želeo dalje da objašnjava šta se tačno desilo.

Ostaje misterija i ko je Tonija ubio. Da li je to bio neko iz njujorške bande ko nije pristao na primirje? I gde je bio Furio (Federiko Kastelučio) sve to vreme?

Možda će još znakova odati u prednastavku serije pod nazivom "The Many Saints of Newark" planiranom za ovu jesen i u kom će mladog Tonija Soprana igrati Gandolfinijev 22-godišnji sin Majkl.  

Komentari (0)

Kultura