Aktuelno iz kulture

Likovi remek-dela u "neočekivanom" razgovoru

Komentari

Autor: Design Boom / S. Š.

14/06/2021

-

21:01

Likovi remek-dela u "neočekivanom" razgovoru
Likovi remek-dela u "neočekivanom" razgovoru - Copyright Printscreen Vimeo/Claudia Storelli

veličina teksta

Aa Aa

Botičelijeva Venera na koju nasrću Dalijevi tigrovi ili "zajedničko poziranje" Vermerove "Devojke sa bisernom minđušom" i Rosetijeve "Žene na prozoru"? Možda zvuči kao neki uvrnuti san iz kog se budite potpuno zbunjeni, ali  su to zapravo kolažna dela jedne italijanske umetnice. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @impossibledialogues

Arhitektkinja Klaudija Storeli stvorila je seriju kolaža pod nazivom "Nemogući dijalozi" u kojima je spojila nespojivo i na jednom mestu okupila likove sa različitih slika i umetničkih pokreta kroz vreme. 

"Oluja dolazi" nazvala je delo u kom je ukombinovala pejzaž Van Goga i Ticijanovu sliku, dok je na drugom radu spojila Klimtovu "Tri doba žene" sa Isusom sa Botičelijevog remek-dela "Madona i knjiga". 

"Cilj je da pokrenem srca ljudi, da pređu granice i stvaraju veze kakve inače ne bismo očekivali", rekla je autorka za portal Dizajn bum.

Ovako "upakovani" radovi nude i nove perspektive za sagledavanje remek-dela starih vekovima, pozivajući neku novu publiku da ih iznova ceni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @impossibledialogues

Ljudski odnosi su u fokusu, a pojedina, ponovo oživljena poznata umetnička dela dotiču se i pojedinih savremenih pitanja. Na primer, Storeli spaja Veneru Botičelija iz 15. veka sa Dalijevim tigrovima iz 1944, ukazujući na opasnosti sa kojima se žene često suočavaju kada same noću šetaju kući. 

Mnoge "nemoguće razgovore" možete pogledati i na posebnoj Instagram strani posvećenoj ovim kolažima.

Komentari (0)

Kultura