Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba "Ađutanti srpskih vladara" u Vojnom muzeju: Prikazuje istorijat jedne specifične službe srpskih oficira

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

21:43

Otvorena izložba "Ađutanti srpskih vladara" u Vojnom muzeju: Prikazuje istorijat jedne specifične službe srpskih oficira
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Dana Vojske Srbije u Galeriji Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi danas je otvorena izložba "Ađutanti srpskih vladara" koja prikazuje istorijat jedne specifične službe srpskih oficira.

Izložbu je otvorio državni sekretar Branko Živanović koji je tom prilikom rekao da Vojni muzej, od svog osnivanja, ima zadatak da čuva uspomenu na vreme stvaranja moderne srpske države i vojske.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković

 

"Naša istorija puna je svedočanstava o izuzetnom značaju vojske za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Takva uloga vojske odredila je i da oficiri pružaju dragocenu pomoć vladarima u poslovima jačanja odbrambenih kapaciteta Srbije, naoružanja i obuke vojske i njenih diplomatskih misija. Pomoć državnom vrhu u realizovanju brojnih zahtevnih i poverljivih vojnih i državnih zadataka pružali su oficiri ađutanti", rekao je Živanović.

Autor izložbe je viši kustos Vojnog muzeja dr Bojana Ilić, a posetioci će imati priliku da se kroz umetnička dela, uniforme, oružje, oficirske diplome, odlikovanja, arhivska dokumenta i publikacije upoznaju sa raznovrsnim zadacima poveravanim ađutantima srpskih kneževa i kraljeva od 1835. do 1918. godine. Izložba prikazuje i značajne događaje u kojima su učestvovali ađutanti menjajući političke tokove Srbije.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković

 

"U okviru šest tematskih celina ove izložbene postavke, koje su određene periodima vladavine srpskih kneževa, odnosno kraljeva, posetioci će moći da saznaju šta je sve uticalo na izbor ađutanta, koje su bile osobenosti njihove službe, kao i da se upoznaju sa biografijama odabranih ađutanata. Izloženi su delovi uniforme, oznake i oružje kojima se prikazuju karakteristike vizuelnog identiteta vladarevih ađutanata tokom 19. i početkom 20. veka", rekla je direktorka Vojnog muzeja potpukovnik Nevenka Darmanović.

U fondu Vojnog muzeja nalaze se lični predmeti istaknutih srpskih oficira, poput generala Pavla Jurišića Šturma, vojvode Živojina Mišića, vojvode Stepe Stepanovića, generala Milojka Lešjanina, generala Lazara Petrovića, i mnogih drugih. Posetioci će imati priliku da vide i kindžal (vrsta noža) koji je pukovnik Lazar Petrović, počasni ađutant kralja Aleksandra Obrenovića, dobio od sultana Abdul Hamida dok je boravio u Carigradu kao vojni izaslanik krajem 19. veka.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković

 

Ađutanti su bili simboli vladarskog dostojanstva i nosioci dvorskog ceremonijala. Priča o ađutantima srpskih vladara je i priča o srpskom Dvoru, vladarskim politikama i reprezentacijama srpskih vladara u javnosti.

Izložba će biti otvorena za posetioce u Galeriji Vojnog muzeja, a svi zainteresovani moći će, uz besplatan ulaz, do 22. maja da posete ovu postavku.

Komentari (0)

Kultura