Aktuelno iz kulture

Zastave budućnosti u Evropskoj prestonici kulture - Mladi preoblikuju Kreativni distrikt vizuelnim stvaralaštvom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

08:58

Zastave budućnosti u Evropskoj prestonici kulture - Mladi preoblikuju Kreativni distrikt vizuelnim stvaralaštvom
Zastave budućnosti u Evropskoj prestonici kulture - Mladi preoblikuju Kreativni distrikt vizuelnim stvaralaštvom - Copyright novisad2022.rs/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički izraz mladih, u okviru programa Zastave budućnosti, koji će trajati od 28. do 30. aprila, posebno će pažnju posvetiti vizuelnoj umetnosti koja će ovoga puta obuhvatiti četiri nesvakidašnje izložbe.

Ove postavke obuhvataju od dečijih radova, koji pripadaju generacijama dece više od pola veka unazad, prikazanih na izložbi "Crteži putuju vremenom", preko studentskih radova koji oslikavaju njihovu svakodnevicu na izložbi "Oni žive", nove savremene umetničke prakse u vidu "Razlika", pa sve do radova mladih umetnika koji imaju priliku da se izraze kroz inovativne umetničke forme, poput prve novosadske galerije na otvorenom u okviru izložbe "Otići ili ostati".

Upravo će prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, na Subinom platou, od 28. aprila postaviti aktuelno pitanje među mladima "Otići ili ostati?" te će tako studenti sedam Akademija umetnosti iz regiona - Temišvara, Osijeka, Pečuja, Cetinja i Banja Luke, Beograda i Novog Sada kroz svojevrsne umetničke zastave otvoriti brojna pitanja o političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj zbilji ukazati na ono šta mladoj generaciji smeta da bi se osetili bezbednim i da bi poverovali u prosperitetnu budućnost Evrope i sveta.

novisad2022.rs/Promo

 

"Veoma je značajno što će mladi umetnici u okviru pratećeg programa pod mentorstvom svojih profesora razgovarati o za njih važnoj temi i razmeniti mišljenja sa kolegama iz drugih sredina. To će biti prilika da se uspostavi intenzivnija saradnja sa akademijama umetnosti u okruženju i otvore nove mogućnosti za saradnju, jer su upravo razmena mišljenja i dijalog stimulativni za sazrevanje i razvoj mladih umetnika", ističe direktorka BelArt galerije, Vesna Latinović, koja je i nosilac ovog projekta.

Crteži putuju vremenom

Pored studentskih radova, publika će imati priliku da poseti multimedijalnu interaktivnu izložbu dečijih i omladinskih radova "Crteži putuju vremenom" koja će biti otvorena 28. aprila u novoobnovljenom objektu Radionica, u Kreativnom distriktu.

Izvedena iz arhive Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine koji broji više od 20 hiljada dečijih radova iz 110 zemalja sveta, predstavlja svojevrstan vremeplov, hronološki prikaz razvoja dečjeg i omladinskog crteža i njegovog doživljaja sveta, u kome je posetiocu omogućeno da "poseti" sedamdeset godina unazad.

"U pitanju su radovi dece i omladine prvenstveno iz bivše Jugoslavije, ali tu je i međunarodna kolekcija koja obuhvata 110 zemalja sveta. Izložba je biti podeljena po dekadama, po paviljonima i na taj način će posetioci moći da prate taj razvoj i hronologiju razvoja dečijeg crteža. I na kraju tog puta očekuje nas jedan Paviljon budućnosti, kao jedna vremenska kapsula gde će deca imati priliku da stvaraju", kaže direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, Ljubica Tankosić.

Studentski životi i "kreativni sudar" kultura

Kreativni distrikt ugostiće još jednu veliku i važnu izložbu "Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstalne umetničke prakse", koja se bavi studentskim životom od kraja Drugog svetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

"Studenti kao budući akademski građani, jesu oni koji postavljaju intelektualne temelje za bolje sutra, ne samo zemlje odakle dolaze nego i čitave Evrope. Povezani u isti kontekst, upućuju na snagu koju nose u sebi kao i potencijal da pomognu da svet postane jedno bolje mesto za život kroz korišćenja svih resursa koje imaju i koji im se nude tokom studija, a koji su bazirani na znanju. Živimo u vremenu velikih izazova i prekretnica sa kojima se suočava čovečanstvo i zato bi studenti trebalo da budu jedni od nosioca i inicijatora pozitivnih promena u društvu", ističe urednica likovnog programa Doma kulture "Studentski grad" Maida Gruden, koji je i nosilac ovog projekta.

NSEPK Jelena Ivanović

 

Kako se u Novom Sadu nalazi još jedan grad - dinamičan, uzbudljiv i privlačan - to je studentski grad koji broji oko 50 hiljada studenata iz Vojvodine i cele Srbije, još jedna izložba biće posvećena njihovom stvaralaštvu.

Izložba "Razlike" nastala je 2005. godine u težnji okupljenih zainteresovanih profesora i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu da zajednički istražuju oblasti socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti "razlika".

Ovaj svojevrsni umetnički pokret otvoren je za kreativni "sudar" različitih kultura i naroda, kao i drugačijih umetničkih, socijalnih i političkih formi izražavanja, koje su nastale kao refleksije međunarodnih društveno-političkih napetosti.

"Značaj projekta Razlike zasniva se na svojevrsnom sjedinjavanju svih umetničkih oblasti - kategorija, na učestvovanju sva tri departmana Akademije umetnosti i njihovoj međusobnoj interakciji. Projekat na taj način teži da obuhvati i dopuni edukativne elemente potrebne za razvoj stvaralačke sposobnosti, kојi bi оmоgućili dа sе krоz pаžlјivо оsmišlјеnе i vоđеnе prоcеsе, stеknu spеcifičnа iskustvа mladih autora, studenata u krеаtivnо-umеtničkоm rаdu", navodi Goran Despotovski, predsednik SULUV-a.

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila, doneće novu energiju u Kreativnom distriktu, u Novom Sadu, u okviru programa "Zastave budućnosti".

Na oko 70 događaja mladi će kroz muziku, ples, cirkus, predstave, izložbe, modu i različite aktivacije preoblikovati autentičan prostor industrijskog nasleđa Novog Sada, predstavljajući tako i novo ruho obnovljenih prostora koji započinju kreativni život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura