Aktuelno iz kulture

Obnovljena i Radionica u Distriktu, koja kreće u pogon kroz Zastave budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

12:45

Obnovljena i Radionica u Distriktu, koja kreće u pogon kroz Zastave budućnosti
NSEPK/Vladimir Veličković - Copyright NSEPK/Vladimir Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Nova Radionica u Kreativnom Distriktu, u Novom Sadu - Evropskoj prestonici kulture, počinje da radi 28. aprila. Nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica ponovo postaje radionica, ali za vizuelnu umetničku produkciju. 

U Radionicu se vraćaju vrsni novosadski umetnici koji su tu stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima. 

"Veoma nam je drago da je ovaj deo grada nakon više decenija konačno doživeo transformaciju i da je zaživela ideja kulturnog distrikta. Smatramo da se ovaj proces odvija u dobrom pravcu, s obzirom na to da je sačuvan identitet ove lokacije, ali da je prilagođen novim sadržajima i korisnicima. Ovih dana se useljavamo u svoje stare - nove ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad", rekao je slikar i vajar Petar Mirković iz nekadašnje tzv. Kineske četvrti. 

Umesto bučnih mašina i uslužnih zanata, u Radionici, obnovljenoj zahvaljujući delegaciji EU u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice tkalje Ateljea "61". Jedinstvena ustanova u Evropi, i po kolekciji tapiserija ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije autentičnog industrijskog i zanatskog nasleđa. 

"Ovaj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike. Biće mesto gde će moći da se realizuju edukativne radionice, tribine, fimske projekcije, a umetnici će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru koji će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike što nam je svakako zajednički cilj", navode iz delegacije EU u Srbiji. 

Kako od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi - posetioci će videti od 28. do 30. aprila tokom "Zastava budućnosti". 

U Radionici će se otvoriti i prva izložba "Crteži putuju vremenom" koja obuhvata radove generacija dece više od pola veka unazad.

Time će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja u Kreativnom distriktu. 

Podsetimo, detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi s događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta Novisad2022.rs. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura