Aktuelno iz kulture

Koreografkinja i plesačica Rianon Morgan: Kroz umetnost stvaramo mostove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

22:37

Koreografkinja i plesačica Rianon Morgan: Kroz umetnost stvaramo mostove
Koreografkinja i plesačica Rianon Morgan: Kroz umetnost stvaramo mostove - Copyright NSEPK M. Pudić

veličina teksta

Aa Aa

"Mislim da smo mi kao umetnici ovde da delimo - i delimo jednako. Moramo studentima omogućiti da stvari vide drugačije, da postavljaju pitanja i moramo ih podržavati", kaže koreografkinja i plesačica Rianon Morgan, jedna od osnivača projekta "ChoreoChroma", koji je započet pre nekoliko dana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ovaj projekat je idejno nastao kroz program "Tandem Capitals of Culture" i povezivanje dve Evropske prestonice kulture - Novog Sada i Eša iz Luksemburga, a posle se razvio kroz partnersku saradnju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, plesnog udruženja "Lukoda" iz Luksemburga i Fondacije "Bewegend Beeld" iz Roterdama.

Ovim povodom je Rianon Morgan, zajedno sa poznatim luksemburškim koreografom Đovanijem Zazerom i slikarkom Šantal Make, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održala radionice plesa studentima, plesačima, ali i svim zainteresovanim građanima.

NSEPK M. Pudić

 

Na ovaj način su u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, započete pripreme za performans kojim će se mladi plesači, u okviru Kaleidoskopa kulture, predstaviti tokom otvaranja izložbe "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata".

Rianon Morgan je plesačica i koreografkinja britansko-grčkog porekla, koja je svoju karijeru započela u umetničkom klizanju.

Pored toga, imala je veliku želju da se profesionalno bavi plesom, pa je završila "Rambert" školu plesa u Londonu. Trenutno je koreografkinja u projektima plesnog udruženja "Lukoda", čiji je i jedan od osnivača. Širom Evrope, Rianon Morgan održava radionice za amatere, studente ali i profesionalne plesače.

NSEPK

Rianon Morgan, jedna od osnivača projekta "ChoreoChroma" 

Projekat "ChoreoChroma" označio je početak "Škola budućnosti", prvog segmenta novog programskog luka Evropske prestonice kulture "Budućnost Evrope2. U okviru novog programa, tokom aprila i maja, sa 460 umetnika iz 30 zemalja, biće održano više 270 različitih kulturnih događaja, a tim povodom Morgan i govori za Euronews Srbija.

Kako je došlo do vašeg učešća u projektu "ChoreoChroma"?

Projekat "ChoreoChroma" je pokrenut pre oko tri godine. Sve je počelo susretom različitih Evropskih prestonica kulture, nekadašnjih, sadašnjih i budućih, a konkretnije - partnerstvom između Eša u Luksemburgu i Novog Sada, Evropskih prestonica kulture za 2022. godinu. To je bio prvi korak i tako je započet proces saradnje u kojem smo osmislili ovaj performans i njegove različite aspekte.

U Novom Sadu smo posvećeno pedagoškim aspektima, koji obuhvataju rad sa mladim ljudima, stvaranje sa njima i prenošenje svih naših alata i metodologije koju smo koristili u profesionalnom stvaralaštvu. Dakle, ovo je projekat iz dva dela, koji se odvija između dve Evropske prestonice kulture.

NSEPK M. Pudić

 

Smatrate li da je bitno da mladi danas imaju mentore u onome što rade?

Naravno. Ovo je način na koji učimo, a lepota i jedinstvenost ovog projekta je u tome što dolazimo iz Luksemburga, iz drugačije sredine i kulture, s različitim iskustvima i poreklom, tako da sve to nosimo sa sobom i delimo sa studentima ko smo i gde smo. Mislim da je ovo prava prilika za studente da, kroz umetnost, stvaraju mostove između nas i svog okruženja, u kom treba da učimo jedni od drugih.

Šta je sledeći korak u projektu "ChoreoChroma"?

Imali smo prvi nastup u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Držali smo radionice koje su okupile i publiku, a studenti su bili tu da je vode kroz prvi deo projekta. Nakon toga, izveden je performans koji smo sa njima osmislili ovde u Novom Sadu. Uskoro se vraćamo u Luksemburg, a u julu ponovo dolazimo u Novi Sad sa profesionalnim aspektom projekta "ChoreoChroma", koji predstavlja dugačak komad. Svetsku premijeru projekat će imati 22. i 23. jula u Luksemburgu. U julu ćemo opet raditi sa mladim Novosađanima, koristeći sve što smo do sada uradili i stvarajući nešto novo.

NSEPK M. Pudić

 

Koji su vaši prvi utisci u vezi sa Novim Sadom?

Prošle godine, sticajem okolnosti, u Novom Sadu sam provela skoro dva meseca, te ga sad osećam kao svoj drugi dom. To je živahan grad, ima mnogo toga da se obiđe, ima novih modernih delova, tu su, naravno, i Dunav i priroda. Mnogo je različitih uticaja kojima možeš biti inspirisan, a smatram i da su ljudi u Srbiji veoma ljubazni, otvoreni i gostoljubivi, tako da je vreme koje sam provela ovde bilo prijatno i obogaćujuće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura