Aktuelno iz kulture

Prve "Novosadske pozorišne igre" od 7. maja u Pozorištu mladih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

15:36

Prve "Novosadske pozorišne igre" od 7. maja u Pozorištu mladih
Prve "Novosadske pozorišne igre" od 7. maja u Pozorištu mladih - Copyright Promo/Pozorište mladih/NPI

veličina teksta

Aa Aa

Prve "Novosadske pozorišne igre", međunarodni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade koji organizuje Pozorište mladih, biće otvorene 7. maja u Novom Sadu.

Publika će do 15. maja imati priliku da vidi 14 predstava, od kojih 11 u takmičarskoj selekciji. Predstave stižu iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije i Srbije.

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, istovremeno i selektor i direktor festivala, koji se inače održava uz podršku Fondacije Novi Sad - evropska prestonica kulture, kaže da ništa slično do sada nije viđeno - ne samo u glavnom gradu Vojvodine, nego ni u celoj Srbiji.

Takmičarsku selekciju otvara finski Grus Grus teatar predstavom "Nevidljive zemlje" koja je autorski projekat Sandrine Lindgren i Išmaila Falkea.

Kritika predstavu opisuje kao "jedinstveni susret lutkarstava i koreografije", uz opasku da su "geografija i politika fizički proširene i transformisane kroz naša tela", te da "mi učimo šta su dodir i prisustvo".

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Nevidljive zemlje"

Dan kasnije, uslediće prva od dve verzije "Carevog novog odela". Prvu, udruženim snagama, pod imenom "Carevo novo ruho", izvode Lutkovno gledališče Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Predstava, koju je režirao Zoran Petrović, nastoji da zabavi decu, ali ujedno i da ih podstakne na razmišljanje o svetu u kojem odrastaju.

Još jedno viđenje čuvene bajke u Novi Sad donosi Hercegnovsko pozorište - "Carevo novo odijelo" kao satiru za decu, mlade i odrasle režirao je Petar Pejaković.

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Carevo novo odijelo"

U nastavku Festivala dolazi Pozorište za decu iz Kragujevca koje u režiji Tina Grabnara igra predstavu "Tihi dečak".

U pitanju je lutkarska predstava bez lutaka, koja je bazirana na plesu prstiju i glumi tela kоји su opet zasnovani na principima tzv. platform teatra, u okviru kojeg umetnik na sceni može da bude i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit.

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Tihi dečak"

Publika će potom videti i prvu, od dve predstave, iz Slovačke. "Hrono patuljci" dolaze iz Bratislave, iz njihovog Pozorišta lutaka. Tu avanturističku priču o putovanju režirao je Jakub Maksimov, novosadskoj publici dobro poznat po izuzetnoj predstavi Pozorišta mladih "Na vukovom tragu".

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Kafe kraljevstvo"

Dan kasnije, na scenu izlazi Kazalište lutaka iz Zadra koje igra predstavu "Kafe Kraljevstvo" u režiji Vanje Jovanović. Predstava se bavi odnosom roditelja i deteta iz perspektive jedne princeze.

Iz češkog Plzena sledećeg dana dolazi potom Pozorište Alfa koje će igrati "Tri musketara" u ginjol verziji. Radi se o najuspešnijoj češkoj pozorišnoj predstavi, ovenčanoj mnogim nagradama, do sada izvedenoj na tri kontinenta u više od 35 zemalja. Režirao ju je Tomaž Dvoržak.

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Tri musketara"

Nakon Čeha, scenu istog dana preuzimaju banjalučki umetnici: njihovo Dječje pozorište RS igra "Sedam gavranova" u režiji Jakuba Maksimova. Banjalučka predstava, zanovana na tradiconalnoj srednjevekovnoj bajci, istražuje zvukove raznih predmeta i muzičkih instrumenata koji vrlo često mogu zameniti govor.

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Sedam gavranova"

Predstava "Mahmud" u režiji Petera Srpčića stiže dan kasnije iz ptujskog Mestnog gledališča, a, iako se bavi pitanjem izbeglica, autori napominju da "To nije priča o politici, ratu vere, već priča o ljudima".

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Mahmud"

Pretposlednjeg dana festivala, pred novosadsku publiku stiže Lutkarsko pozorište Košice sa predstavom "Čaplin" u režiji Brana Mazuha. Najavljena je kao "slavlje života, mladosti, radosti, duhovitosti, domišljatosti, kreativnosti i slobode".

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Čaplin"

Takmičarsku selekciju istog dana zatvara ruski Osobnjak teatar iz Sankt Petersburga. Oni se u Novom Sadu predstavljaju svojom "Gerdinom sobom" koja nas u rediteljskom viđenju Jane Tumine uvlači u svet "Snežne kraljice" i prostora očaravajućih zvukova i lutaka.

Promo/Pozorište mladih/NPI

"Gerdina soba"

O najboljima na prvim "Novosadskim pozorišnim igrama" odlučivaće žiri u kojem su: Biserka Kolevska (rediteljka iz Bugarske), Slobodan Ninković (glumac Pozorišta mladih) i Miran Hajoš (producent iz Hrvatske).

U pratećem programu festivala, pored promocije monografije Pozorišta mladih u slavu njegovog 90. rođendana i programa "PlayingUp", biće izvedene tri predstave.

Prvu, kao svoju prvu premijersku produkciju izvešće Pozorište mladih već prvog dana festivala: "Guliverova putovanja" u režiji Kokana Mladenovića zamišljena su kao ulični performans sa gran ginjolama. Okosnicu predstave čini pet scena na pet važnih životnih tema današnjice: rat, glad, prijateljstvo, ekologija i znanje.

Druga predstava u pratećem programu biće "Miš Maus, kuća haus", iliti "Mačak u čizmama" Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac.

Festival će biti zatvoren 15. aprila drugom premijerskom produkcijom domaćina, predstavom "Metamorfoze" autora i reditelja Saše Latinovića. Ove "Metamorfoze" pokazaće nam na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Cena pojedinačne karte za sve predstave je 500 dinara, dok je za grupne posete karta 350 dinara. Prodaja karata na blagajni Pozorišta mladih počinje od danas. 20. aprila.

Za premijeru "Guliverovih putovanja" u centru grada ulaz je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura