Aktuelno iz kulture

Srce regiona sinoć je bilo u Novom Sadu: Emitovana do sada neobjavljena pesma Đorđa Balaševića

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

30/04/2022

-

11:24

Srce regiona sinoć je bilo u Novom Sadu: Emitovana do sada neobjavljena pesma Đorđa Balaševića
Srce regiona sinoć je bilo u Novom Sadu: Emitovana do sada neobjavljena pesma Đorđa Balaševića - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

U Ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu sinoć su se okupili poštovaoci Đorđa Balaševića iz više gradova u regionu da čuju do sada neobjavljenu pesmu, kao i sećanja porodice čuvenog kantautora koja je najavila i objavljivanje proširenog izdanja knjige "Dodir svile", antologije njegove poezije.

U februaru se navršilo godinu dana od Balaševićeve smrti, a okupljeni su došli iz raznih krajeva regiona.

Sandra je došla iz Međimurja zbog, kako kaže, Đoleta i onoga što je on predstavljao.

"Zbog ovog događaja, zbog Đoleta, zbog svega što je predstavljao za sve nas, za celu regiju", rekla je ona.

Vesna i Domagoj stigli su iz Hrvatske, iako su se slučajno našli u blizini, kada su videli šta se događa nisu smeli to da propuste.

"Danas vidim u onoj grupi Đotovi obaveštenje i rekoh - pa mi smo 700 metara udaljeni od te kuće, idemo! To se ne propušta kad ste već tu? Ne propušta se", rekla je Vesna.

I posetioci iz Srbije kažu da su došli da osete taj duh koji su voleli mnogo godina. Oživljavanje sećanja na koncerte koje više neće imati prilike da gledaju i taktove poznatih pesama. Publika ih je uglas pevala sa Balaševićevim tamburašima.

Na druženje uz kiflice pozvali su ih članovi Balaševićeve porodice. Uz anegdote iz porodičnog života podelili su vest da, pored nove, do sada neobjavljene pesme, izlazi i dopunjeno izdanje antologije njegove poezije, "Dodir svile". I, poput scene iz Opatije iz 2012, odlučili su da sa publikom podele i razlog za radost u njihovoj porodici.

"Po uzoru na tu uspomenu večeras smo vas dozvali da sa vama podelimo prvu i najlepšu vest iz kuće sa brojem 33. Naš sin Aleksa i njegova izabranica Nikolina postaće mama i tata", rekla je Olivera Balašević, supruga Đorđa Balaševića,

Tanjug

Veče su završili sećajući se Đorđa Balaševića kao umetnika, posvećenog oca, ambasadora. Jednog od retkih kome se podjednako raduju, ili za njim tuguju širom regiona.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. u 67. godini. Kantautor, koji je važio za Bob Dilana naših prostora, sposoban da jednim stihom oslika situaciju koja bi mogla da bude ceo film, ličnost je koja je i u životu i u smrti činila prostor bivše Jugoslavije povezanim oko ideja ljubavi i mira.

Kada je umro, stanovnici Zagreba, Pule, Splita, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Mostara, baš kao i njegovog rodnog Novog Sada i Beograda, opraštali su se od velikog umetnika.

Neko je na mesta označena za sećanje na umetnika donosio plišane zečeve i mandarine, onakve kakve je opisao u pesmi "Neki novi klinci", crtali su se grafiti sa njegovim likom, a stihovi njegovih pesama ispisivani i na fasadama i "zidovima" društvenih mreža.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura