Aktuelno iz kulture

Otvara se 14. Festival srpske kulture u Puli: U znaku Vlade Divljana i Đorđa Balaševića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

16:10

Otvara se 14. Festival srpske kulture u Puli: U znaku Vlade Divljana i Đorđa Balaševića
Otvara se 14. Festival srpske kulture u Puli: U znaku Vlade Divljana i Đorđa Balaševića - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival srpske kulture u Istri, 14. put će biti održan u nekoliko programskih celina. Festival je ove godine posvećen Vladi Divljanu, legendranom srpskom rok muzičaru i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda "Idoli".

Pored rok i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom, komponovao je soundtrack za brojne filmove "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu!", "Sedam i po" i druge, a pisao je muziku i za pozorišne predstave.

Povod je četrdeset godina od objave albuma "Odbrana i posljednji dani" koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list Džuboks ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. vieka u Jugoslaviji.

 

U čast Vladi Divljanu, 14. Festival biće otvoren filmom "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu" reditelja Mladena Matičevića 28. aprila u Kinu Valli, a onda će tokom narednih pet dana, počev od 30. aprila, biti prikazani filmovi srpske produkcije o rok muzici: "Električni orgazam za ljude budućnosti", "Moj zanat", film o Arsenu Dediću, "Viktorija 15", "Priča o Evi Braun".

U petak 29. aprila u SKUC-u u 20 sati biće otvorena i izložba "Made in fabrika fotografa 7/8" Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje.

Pomenuta revija filmskih ostvarenja biće završena 4. maja ostvarenjem o Peci Popoviću "Zarobljeno vreme", a istog dana biće otvorena i jedinstvena izložba fotografija sa posljednjeg koncerta Đorđa Balaševića "Bogojavljanska noć 19.01.2020.", fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodeljuje Đorđu Balaševiću (1953-2021).

Komentari (0)

Kultura