Aktuelno iz kulture

4 Maljčika uoči koncerata u Novom Sadu i Beogradu: Vladu Divljana i Sergeja Prokofjeva spaja ljubav prema melodiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

13:15

4 Maljčika uoči koncerata u Novom Sadu i Beogradu: Vladu Divljana i Sergeja Prokofjeva spaja ljubav prema melodiji
4 Maljčika uoči koncerata u Novom Sadu i Beogradu: Vladu Divljana i Sergeja Prokofjeva spaja ljubav prema melodiji - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, pod imenom 4 Maljčika, održaće koncerte 9. maja u Novom Sadu (Sinagoga) i 10. maj u Beogradu (Kolarac), povodom obeležavanja rođendana (10. maj) prerano preminulog Vlade Divljana (1958-2015).

Prvo u novosadskoj Sinagogi, a onda i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dvojica pijanista će publici predstaviti jedinstven spoj muzike jednog od najznačajnijih stvaralaca na prostoru bivše Jugoslavije i velikog ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva (1891-1953).

Šandorov je sa svojim učenikom i kolegom Nemanjom Nikolićem premijerno izveo uživo ovaj jedinstven program na dva koncerta iste večeri, 30. oktobra 2020. u Kolarcu.

Dosadašnji zajednički rad 4 Maljčika su prezentovala i kroz singlove i spotove "Retko te viđam sa devojkama", "Dok dobuje kiša" i "Rusija".

Šandorov pred nastupe u Novom Sadu i Beogradu kaže za Tanjug da je ideju o spajanju muzike Prokofijeva i Vlade Divljana prvi put ostvario u jednoj od scena dokumentarnog filma "Nebeska tema" Mladena Matičevića.

"U toj sceni sam odsvirao nešto što mene veže sa klasikom i Vladom Divljanom... Svirao sam Prokofijeva i stigao do Vladinih kompozicija vrlo brzo... Bila je to improvizacija iz koje se rodila ideja o koncertima sa istom temom. Sada smo u prilici da pružimo radost poštovaocima kvalitetne muzike u Novom Sadu i Beogradu", objašnjava Šandorov.

Ljubav prema melodiji

Prema njegovim rečima, Prokofijeva i Divljana kao kompozitore spaja ljubav prema melodiji.

"Prokofijeva su zvali Mocart 20. veka, a Vlada je jedan od naznačajnijih pop autora nekadašnje Jugooslavije. Osim melodije oni su obožavali i tačnu ritmičnost u svojim kompozicijama" kazao je Šandorov.

Prema njegovim rečima, Vlada Divljan je imao poseban sentiment prema rukoj muzici, naročito horskom pevanju.

"Bili smo na Veliki petak 1986. godine u Ruskoj crkvi u Parizu i Vlada je tada snimio nastup ruskog hora vokmenom. Posle smo celo leto slušali taj snimak. Ruska muzika ga je inspirisala na mnogo načina" kazao je Šandorov.

Profesor Šandorov bio je saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu "Tajni život A. P. Šandorova" (1988), a zatim član Vladinih pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija.

Nemanja Nikolić takođe za Tanjug kaže da će publika u Novom Sadu i Beogradu imati prilike da čuje implementaciju klasične muzike u rok klasiku Vlade Divljana.

"Prokofijev i Divljan su delili radost u svojim kompozicijama i siguran sam da će publika u tome uživati", kazao je Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura