Aktuelno iz kulture

Tri staklene skulpture čuvenog kineskog umetnika ukradene usred bela dana iz galerije u Hamburgu

Komentari

Autor: ARTnews

07/05/2022

-

18:50

Tri staklene skulpture čuvenog kineskog umetnika ukradene usred bela dana iz galerije u Hamburgu
Aj Vejvej - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Tri staklene skulpture kineskog umetnika Aija Vejveja ukradene su prošlog petka iz jedne galerije u Hamburgu, usred bela dana. 

Bezbednosni alarmi nisu se uključili kada su iz Galerije Lumas, koja se nalazi u ulici Nojer Vel sa luksuznim radnjama, uklonjeni radovi tokom radnog vremena.

Lokalne vlasti apeluju na javnost za bilo kakvu informaciju koja bi mogla da pomogne u hvatanju kradljiv(a)ca. Otvorena je specijalna telefonska linija za "svedoke koji su primetili nešto neobično toga dana ili koji poseduju informacije o počiniocu ili sadašnoj lokaciji skuptura", piše na zvaničnom sajtu hamburške policije

Ukradena dela - crvena, žuta i narandžasta reprodukcije umetnikove ruke - svaka procenjena na 9.500 evra, referenca su na dobro poznatu seriju fotografija "Studija perspektive" (1995-2017) ovog kineskog umetnika didsidenta, u kojoj on pokazuje svoj srednji prst raznim spomenicima i lokacijama sa političkim nabojem širom sveta.

EPA/ALEX HOFFORD

Jedna od reprodukcija umentikove ruke

Prema ARTnews, Najpoznatija fotografija iz serijala, "Studija perspektive: Tjanmen (1997)", snimljena je na Trgu Tjanmen u Pekingu, gde su vojnici 1989. ubili na stotine prodemokratskih demonstranata. Nešto kasnije, ta fotka je bila meta kritika prodržavnih političara iz Pekinga koji su tvrdili da je prekršila kontroverzni Zakon o državoj bezbednosti. Prošle godine, zvaničnici novoustanovljenog muzeja savremene umetnosti u Hong Kongu, M+, kazali su da delo neće biti izloženo na njegovom otvaranju.

Nakon pritisaka koje su on i jegova porodica trpeli od kineske vlade zbog dugogodišnjeg aktivizma, Aj se preselio u Berlin 2015. Potom je, 2019, odlučio da napusti i Nemačku, izjavivši da ima osećaj kako njegova nova domovina nije tolerantna prema izbeglicama. Iako je zadržao atelje u nemačkom glavnom gradu, premestio se u Veliku Britaniju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura