Aktuelno iz kulture

Sajam knjiga "Književna zona" u Kragujevcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

16:46

Sajam knjiga "Književna zona" u Kragujevcu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Od 11. do 15. maja sajam knjiga u Kragujevcu će biti mesto susreta ljubitelja knjige, na kome će, između ostalih, učestovati i izdavačka kuća "Clio".

"Gde su knjige, tu smo i mi, spremni da čitaoce obradujemo popustima, poklonima i interesantnim programom", navode iz "Clio".

Gosti sajma biće prof. dr Aleksandar Životić, autor studije "Moskovski gambit: Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938-1941" i glavni urednik pomenute izdavačke kuće Zoran Hamović, koji će ovu studiju predstaviti publici.

Posebna vrednost i značaj ove monografije, kako je istakao akademik Ljubodrag Dimić, ogleda se u tome što je načinom razmišljanja i sagledavanja pitanja i problema bitnih za istoriju Jugoslavije, ali i načinom prezentovanja, dopadljivim jezikom i akribičnim pristupom analiziranoj problematici, autor uspeo da na efektan način predstavi svu složenost jugoslovenske spoljnopolitičke pozicije i otvori niz novih pitanja na koja istorijska nauka za sada nije u mogućnosti da sa preciznošću ponudi pouzdane odgovore.

"Uranjamo u prošlost, okrećemo se budućnosti. Na našem štandu posebno mesto zauzeće novoobjavljeni naslovi: U očima zveri, Totalna istorija video-igara, Skica teorijske psihologije, Manifest sećanja levice, Vrlina nacionalizma, Žuta zvezda crvena zvezda, Em, Fragmenti vremena, ali i sve one knjige koje se, iznova i iznova potvrđuju kao aktuelne", dodaje se u saopštenju "Clio".

Sajam knjiga "Književna zona" biće održan u Pešačkoj zoni, a širokoj publici učesnici će predstaviti niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

"Posetioce očekuju i razne promocije najnovijih izdanja izdavačkih kuća, a ljubitelji književnosti tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa brojnim književnicima", najavili su organizatori manifestacije - Šumadija sajam, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" i Ustanova kulture "Koraci".

Promocija knjige "Nebo, tako duboko" Vesne Kapor, ovogodišnje dobitnice nagrade "Meša Selimović" biće održana 12. maja, dan kasnije u Kragujevcu gostuju Vesna Aleksić, Srđan Tešin i Dejan Aleksić, dok će u utorak 17. maja biti održano predavanje povodom 100 godina od objavljivanja romana "Uliks" Džejmsa Džojsa.

Radno vreme Sajma knjiga od 11. do 15. maja je u periodu od 9 do 21 čas.

Preporuka za vas

Povratak napisanih: Sajam knjiga od 11. do 19. septembra u Beogradu
Šta čita Rumena Bužarovska? Jedna od najpopularnijih autorki u regionu otkriva naslove sa njenog književnog menija

Komentari (0)

Kultura