Aktuelno iz kulture

Predstava "Voz" 200. put pred publikom Zvezdara teatra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2022

-

11:48

Predstava "Voz" 200. put pred publikom Zvezdara teatra
Predstava "Voz" 200. put pred publikom Zvezdara teatra - Copyright Nikola Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Nastala po tekstu Kormaka Makartija u režiji i adaptaciji Vojislava Voje Brajovića, predstava "Voz" je premijerno izvedena u oktobru 2015. godine. Do sada je na sceni Zvezdara teatra izvedena 147 puta, a gostovala je na brojnim scenama i festivalima u zemlji i u inostranstvu (52 puta).

Sa 199 izvedbi ovaj komad je pogledalo blizu 50 hiljada gledalaca, a jubilarno 200. izvođenje je zakazano za ponedeljak, 16. maj na Novoj sceni Zvezdara teatra od 19.30 časova.

"Voz" je filozofska drama o dva junaka koji se susreću na železničkoj stanici. Na sceni su dva lika - Beli, koga tumači Voja Brajović kao profesor i Crni, bivši zatvorenik, koga igra Sergej Trifunović.

Predstava pokreće mnoga pitanja i vodi gledaoce na put o kojem će dugo razmišljatii diskutovati, što potvrđuje i Voja Brajović.

"Dvestoto izvođenje `Voza` je veliki uspeh! Mi igramo u slavu onih koji nas gledaju, ali uvek je to pobeda pozorišne umetnosti. Naša predstava i počinje kada se završi. Svako ko je gledao je želeo da je pogleda ponovo ili da je preporuči nekome da je gleda. Predstava je izazov i za one koji veruju i za one koji veruju da ne veruju", kaže povodom jubileja Brajović.

Pred premijeru ovog komada, Sergej Trifunović je između ostalog rekao:

"Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati".

Glumac Voja Brajović je objasnio i zbog čega je odabrao baš ovaj komad za adaptaciju.

"Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč", kaže Brajović.

Preporuka za vas

Nenad Jezdić uoči premijere u Zvezdara teatru: Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva

Komentari (0)

Kultura