Aktuelno iz kulture

Međunarodna smotra arheološkog filma od 20. maja u Narodnom muzeju Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

11:36

Međunarodna smotra arheološkog filma od 20. maja u Narodnom muzeju Srbije
Međunarodna smotra arheološkog filma od 20. maja u Narodnom muzeju Srbije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna smotra arheološkog filma, 22. izdanje po redu, biće održano od 20. do 26. maja u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

"I ove 2022. godine, kao i  prethodne godine nastavljamo saradnju sa Kulturno umetničkim programom RTS čija će četiri filma iz serijala Moravska Srbija biti prikazana na smotri. Počasni gost ovogodišnje smotre je Republika Italija – Italijanski institut za kulturu, čiji film `Langobardi Alboino i Romans` otvara ovogodišnju smotru", navodi se u saopštenju Narodnog muzeja Srbije.

U program je ove godine uvršteno ukupno 30 filmova iz 9 zemalja - Italije (4), Španije (5), Nemačke (1), Grčke (2),  Rusije (3), Hrvatske (1), Irana (1), Belgije (1) i Srbije (12).

Smotra nije tematski ograničena i reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i  obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su uglavnom  bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Iranu u Španiji ili u nemačkom Kilu.

Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Međunarodne smotre arheološkog filma u subotu, 21. maja, u 17.30 časova biće održana i tribina "Promocija kulturnog nasleđa - Prošlost za budućnost" u kojoj će učestvovati dr Adam Crnobrnja, Narodni muzej Srbije, Svetlana Ilić, Radio televizija Srbije, autor dokumentarnih emisija o kulturnom nasleđu, i Aleksander Bec, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam 

Tribina "Promocija kulturnog nasleđa - Prošlost za budućnost" želi da okupi stručnjake iz različith oblasti - arheologije, medija i turizma i ekonomije - koji će kroz otvoreni razgovor, prenoseći svoja iskustva, dati odgovor na pitanje da li je i zašto promocija kulturne baštine važna za njenu zaštitu i koji su koraci koje bi svi trebalo da preduzmemo za održivu budućnost nas i naše kulturne baštine.

Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Narodni muzej Srbije smotru organizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Gete institutom, Ruskim geografskim društvom, Helenskom fondacijom za kulturu, kulturnim centrom islamske Republike Irana, Ambasadom Belgije, kao i samostalnim autorima iz  Hrvatske,  i Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura