Aktuelno iz kulture

Žena na Balkanu u antičko doba: Izložba povodom Dana Narodnog muzeja Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2022

-

20:01

Žena na Balkanu u antičko doba: Izložba povodom Dana Narodnog muzeja Srbije
Narodni muzej - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Obeležavajući Dan Narodnog muzeja Srbije, koji ove godine proslavlja 178 godina postojanja, 10. maja u 19 časova u Velikoj galeriji biće otvorena izložba "Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu".

Izložba "Femina Balcanica" predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju - Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac zahvaljujući kojima će svi posetioci imati priliku da se kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

"Izložba i katalog izložbe, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, za cilj imaju da sve zainteresovane upoznaju sa prilikama u ranijim epohama podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu", navode iz Narodnog muzeja.

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu - preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika izložba "Femina Balcanica" na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu.

Podeljena na pet segmenata, od kojih svaki obrađuje jednu od sfera života žene i fenomene vezane za njen položaj u porodici, kultu, zajednici ili umetnosti, izložba prati raznorodne uloge koje je žena imala.

Od gospodarice kuće i domaćice, majke, lekarke, pisarke, učesnice u ritualima i religijskim obredima, preko ugledne žene predstavljene tipiziranim statuama velikih i malih Herkulanki, Avguste kao carske majke i supruge koja je visoko pozicionirana na društvenoj lestvici diktirala modu žena u gradovima bićemo u prilici da upoznamo mnoštvo žena Rimskog carstva.

Uz pomoć raznorodnih arheoloških predmeta "Femina Balcanica" daje odgovore na neka od pitanja koja bismo razmišljajući o vremenu Rimskog carstva mogli imati istovremeno otvarajući nove pravce tumačenja u kontekstu današnjih društava.

Izložbu "Femina Balcanica", realizovanu u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, posetioci će moći da vide sve do 28. avgusta. Zahvaljujući autorskim i stručnim vođenjima, radionicama za posetioce različitih uzrasta i interesovanja, tribinama i predavanjima svi zainteresovani će imati mogućnost da najinteresantnije teme istraže još neposrednije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura