Aktuelno iz kulture

Dodeljene nagrade Foruma slovenskih kultura: Gran pri za Muzej drvorezbarstva iz Konjica

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

10:21

Dodeljene nagrade Foruma slovenskih kultura: Gran pri za Muzej drvorezbarstva iz Konjica
Goran Zlatković - Copyright Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura dodelila je 12. januara u Jugoslovenskoj kinoteci sedmu po redu nagradu "Živa" za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, kao i posebna priznanja.

Dobitnik Gran prija "Živa" je Muzej drvorezbarstva iz Konjica u Bosni i Hercegovini. Počasno priznanje pripalo je Narodnom muzeju u Beogradu, a nagrada za najbolju kulturno-istorijsku celinu Regionalnom etnografskom muzeju na otvorenom "Etap" iz Bugarske.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da Forum slovenskih kultura već 17 godina posvećeno radi na očuvanju i razvoju kulturnih vrednosti koje dele zemlje slovenskog govornog područja.

"Kao zemlja koja predsedava ovim Forumom, Republika Srbija snažno se zalaže za što veće prisustvo slovenskih kultura na međunarodnoj sceni i što intenzivniju saradnju slovenskih zemalja. Jačanje odnosa u oblasti kulture stvara mogućnosti za uspostavljanje još boljih odnosa među državama članicama ove organizacije, koja danas povezuje 13 slovenskih zemalja sa blizu 300 miliona stanovnika", navodi Gojković.

Među važnim aktivnostima Foruma Gojković je istakla očuvanje vekovnih vrednosti, negovanje slovenskih jezika i dalju izgradnju slovenskog kulturnog identiteta: "vrednosti koje mogu postati prepoznatljivije jedino zajedničkim zalaganjem za njihovu afirmaciju na svetskom planu."

Kako navodi ministarka, "time se podstiče kulturna raznolikost i istovremeno daje doprinos slovenskih kultura globalnom dijalogu."

"Slovenske narode čvrsto spaja ne samo zajednička istorija, već i potreba da u savremenom trenutku istaknemo ono što nas čini autentičnim. Upravo Forum slovenskih kultura prepoznaje i promoviše vrednosti naše slovenske baštine", podvlači ministarka kulture.

Gojković dodaje da je zajednički cilj da se stvaraocima iz naših zemalja omogući da se u što većoj meri kreću i deluju unutar slovenskog kulturnog prostora, ali i u svim drugim vidovima međunarodne saradnje.

"U tom svetlu, godišnje nominacije za najbolja dostignuća u muzejskoj i arheološkoj praksi predstavljaju priliku da se još bolje upoznamo, da sagledamo i uporedimo delatnosti naših muzeja, učimo jedni od drugih i uporedimo naše rezultate sa sličnim ustanovama na širokom evropskom prostoru", navodi Gojković.

Po njenim rečima, "dodela nagrade "Živa" pruža mogućnost da se međusobno predstavimo, da budemo otvoreni za nova saznanja i partnerstva, ali je i prilika za razmenu stručnih ostvarenja, dobrih praksi i nastajanje ideja za buduću saradnju."

Goran Zlatković

 

Predsednica Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter istakla je da "intenzivna i raznovrsna kreativnost i nasleđe slovenskih zemalja svedoče vremenu, i da se ova organizacija trudi da stvori i razvije prilike za susrete, saradnju i učenje jedni o drugima".

"Prigrlili smo svoj trud u širenju znanja, iskustava i ideja i, pre svega, priliku da jedni od drugih i jedni o drugima učimo i pojačamo svoj kreativni potencijal. Uspeli smo da stvorimo jaka prijateljstva u slovenskom svetu", rekla je Rihter.

Rihter dodaje da se postavlja pitanje mogu li se muzeji pretvoriti u inkluzivna i polifona mesta za kritičke razgovore o prošlosti i budućnosti, kao i da li će se oni ikada potpuno uklopiti u društvo i biti katalizatori radikalnih promena viđenja stvari i življenja.

"Naša nagrada "Živa" nije samo projekat. Ona okuplja zanimljiva iskustva i omogućava njihovo širenja na međunarodnom nivou. Ona takođe promoviše nadmetanje i bazira se na ideji da su znanje i deljenje iskustava ključ", navodi Rihter.

Ove večeri uručena su i specijalna priznanja: za učinkovitost upotrebe resursa (Muzej umetnosti u Jaroslavlju, u Rusiji), za otvorenost prema posetiocima (Muzej rudarstva iz Poljske), za pripovedanje (Ivanina kuća bajki iz Hrvatske), za vođenje (Nacionalni književni memorijalni muzej Ivana Franka iz Ukrajine) i za kreativnost (Galerija Božidar Jakac iz Slovenije).

Događaju su prisustvovale i direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, kao i predstavnici nominovanih muzeja i ambasada slovenskih zemalja.

Komentari (0)

Kultura