Aktuelno iz kulture

Izbor za najbolji muzej: Dodela nagrada "Živa" 12. januara u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

18:19

Izbor za najbolji muzej: Dodela nagrada "Živa" 12. januara u Beogradu
Izbor za najbolji muzej: Dodela nagrada "Živa" 12. januara u Beogradu - Copyright Muzej Jugoslavije

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura dodeliće nagradu "Živa" za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura 12. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Kako je najavljeno, tim povodom biće organizovana i konferencija sa pratećim programima 11. i 12. januara u Muzeju Jugoslavije.

Prvog dana učesnike očekuje otvaranje manifestacije i tom prilikom biće predstavljeni projekti "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture" i "Čačak - Srpska prestonica kulture 2023", a biće predstavljeno i 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za nagradu "Živa".

Učesnicama konferencije obratiće se 12. januara specijalni gosti Brajs Vajnert iz organizacije Mjuzeumhek u Njujorku i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji.

"Vajnert će predstaviti iskustva platforme koja širom sveta realizuje ture, radionice i druge programe sa ciljem da različitoj publici na inovativan način približi muzeje i druge institucije kulture, kroz kreiranje jedinstvenog iskustva, edukaciju i zabavu", kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, Bejli će govoriti o stvaranju izložbe "Curating Alice: Curiouser and Curiouser" u Muzeju Viktorija i Albert, odnosno o kreativnom procesu, dizajnu i inspiraciji za "spektakularno muzejsko iskustvo koje istražuje uticaj i nasleđe knjige Luisa Kerola o Alisi u različitim disciplinama, medijima i vremenu".

Domaćini su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Muzej Jugoslavije, a partneri su Galerija Matice srpske, Narodni Muzej, Muzej savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Muzej Vojvodine, Kulturna stanica Svilara i Fondacija "Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura