Reflektor

Nova postavka u Kući cveća za nekadašnji Dan mladosti

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2021

-

18:18

Nova postavka u Kući cveća za nekadašnji Dan mladosti
Nova postavka u Kući cveća za nekadašnji Dan mladosti - Copyright Nemanja Đorđević/ustupio Muzej Jugoslavije

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Jugoslavije u utorak, 25. maja, priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Posetioce očekuju jednako edukativni i zabavni sadržaji, najavili su iz muzeja, počevši od otvaranja nove postavke u Kući cveća, dečje radionice koja će najmlađima približiti muzejski Park skulptura, do već prepoznatljivog matinea, koji publici predstavlja izvođače regionalne muzičke scene.

Muzej Jugoslavije

Stalna postavka

"Pored stalne postavke, svi zainteresovani će moći da pogledaju i novu postavku u Kući cveća u okviru koje se prepliću tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući. Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman, dok je vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje radio Andreja Mirić", ističu iz Muzeja Jugoslavije.

Radionica "Kada skulpture ožive" (početak u 16h) namenjena je deci uzrasta od pet dodeset godina. Dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika, koje se nalaze u muzejskom parku, "oživeće" uz priče kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Najmlađi posetioci će, kroz zanimljivu igru, moći da saznaju o umetnosti, istoriji i prirodi, kao i da provedu vreme u jednom nesvakidašnjem ambijentu.

Danilo Mataruga/ ustupio Muzej Jugoslavije

Park skulptura u kompleksu muzeja

Program 25. maja se završava matine žurkom u Parku skulptura, koja počinje u 17 časova, a slušaće se jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović. Za ovu priliku, pripremio je razne žanrove, od šlagera do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB.

Muzej će biti otvoren od 10 do 21 čas, a ulaz će, kao i svake godine na ovaj dan, biti slobodan.

Komentari (0)

Kultura