Reflektor

Spoj nauke i umetnosti u subotu ispred Muzeja Jugoslavije: Haljine inspirisane Teslinim patentima

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2021

-

10:48

Spoj nauke i umetnosti u subotu ispred Muzeja Jugoslavije: Haljine inspirisane Teslinim patentima
Spoj nauke i umetnosti u subotu ispred Muzeja Jugoslavije: Haljine inspirisane Teslinim patentima - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula, pod otvorenim nebom ispred Muzeja Jugoslavije (Fontana "Mladost") biće održana revija visoke mode na kojoj će biti predstavljeni unikatni modeli Dejane Milosavljević inspirisani najznačajnijim Teslinim izumima i patentima.

"Već godinu i po radim na ovom projektu, modnoj reviji visoke mode na temu lika i dela našeg najvećeg i najintrigantnijeg naučnika svih vremena. Inspiraciju sam našla u Teslinom radu, izumima i patentima, kao i njegovoj celokupnoj životnoj filozofiji. Sam projekat se zove "Infinity", simbolično kao beskrajni Tesla.

Nikola Tesla je verovao da vreme ne postoji. Danas, 165 godina od njegovog rođenja, nakon što su njegovi patenti sa papira prešli u realnost koju živimo, sa sigurnošću se može reći da u njegovom slučaju vreme nikada zaista i nije bilo bitan faktor", kaže modna dizajnerka Dejana Milosavljević.

Privatna arhiva

Dejana Milosavljević: Tesla biva sve prisutniji u našim životima i sadašnjici...

Spajajući naizgled nespojive različitosti, nauku i umetnost, ovaj događaj ima za cilj predstavljanje elemenata nauke kroz duh i viziju jednog mladog umetnika.

"Revija pored vizuelnog ima za cilj da bude i edukativnog karaktera, kako bi uspela da zaokupi i usmeri pažnju mlađe generacije na rad i život naučnika kojeg svet, a posebno mi ne smemo zaboraviti. Tesla uveliko prevazilazi sve okvire ne samo pripadnosti, već i vremena i prostora u kojem je živeo i, čini se, kako vreme sve više prolazi, Tesla biva sveprisutniji u našim životima i sadašnjici, sa svakim novim naučnim otkrićem i napretkom, jer se u gotovo svakom od njih temelj može naći u nekom njegovom radu, viziji", objašnjava Milosavljevićeva.

Promo

 

Zamisao je da u subotu dramski glumac Nebojša Milovanović, kao voditelj revije, pročita kratki siže za svaku inspiraciju i kreaciju.

"Predstaviće Teslin patent koji je inspirisao baš tu kreaciju, a pre izlaska manekena sa navedenim modelom, na video bimu je zamišljeno da ide klip sa samim prikazom navedenog izuma sa najupečatljivijim i najvažnijim elementima kako bi publici bilo dočarano na što bolji način to što će videti i odakle je proistekla sama ideja. Publika će tako dobiti potpuni doživljaj nauke i umetnosti u jednom", objašnjava mlada umetnica.

Promo

 

Prema rečima umetnice, većina haljina imati "elektronike u sebi", tako da će svetleti.

"Haljine su ne samo od tekstila, već i od drugih materijala poput specijalnih plastika, bakarnih žiča, drveta… Za ručni rad i njihovu izradu sam bila zadužena zajedno i uz pomoć divnih žena u timu sa kojima sam sarađivala", dodaje Milosavljevićeva, čiji je brend poneo naziv "Krot Desing" (Nebeski udar).

Zamisao je da ovi unikatni eksponati budu predstavljeni u vidu "putujuće izložbe" i u drugim gradovima Srbije.

Komentari (1)

Bejbi

06.07.2021 17:14

Najtalentovanija!!TI SI PONOS NASEG GRADA!

Kultura