Aktuelno iz kulture

Forest Vitaker - dobitnik počasne “Zlatne palme” u Kanu: Pet najboljih uloga legendarnog glumca

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2022

-

22:17

Forest Vitaker - dobitnik počasne “Zlatne palme” u Kanu: Pet najboljih uloga legendarnog glumca
Forest Vitaker - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Američki glumac Forest Vitaker laureat je počasne "Zlatne palme" ovogodišnjeg Kanskog festivala, a tokom preuzimanja prestižne nagrade rekao je da je dirnut što je njegov rad naišao na takvo priznanje.

Vitaker je sada u društvu retkih dobitnika počasne "Zlatne palme" kao što su Džodi Foster, Žan Pol Belmondo, Klint Istvud, Džejn Fonda i Vudi Alen.

Glumac je debitovao na filmskom platnu 1982. ulogom u filmu "Fast Times at Ridgemont High", a od tada zabeležio brojne nezaboravne uloge, za koje je dobio brojna priznanja, uključujući i Oskara.

U čast kanskog priznanja, Euronews podseća na nekoliko najzapaženijih Vitakerovih rola:

"Ptica" (1988)

Samo šest godina nakon što je diplomirao na studijama glume Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, Vitaker je dobio naslovnu ulogu u filmu Klinta Istvuda o saksofonisti Čarliju Parkeru, poznatijem po nadimku "Bird" (Ptica).

Film prati život legendarnog muzičara od detinjstva do prerane smrti u 34. godini, a ta uloga zacementirala je Vitakerovu reputaciju kao jednog od najkvalitetnijih glumaca Holivuda.

Za nju je dobio nagradu za najboljeg glumca upravo na Kanskom festivalu i to kada je imao samo 27 godina.

"Poslednji kralj Škotske" (2006)

Nemoguće je govoriti o Vitakerovim glumačkim postignućima, a ne dotaći se "Poslednjeg kralja Škotske".

U ulozi diktatora Ugande Idija Amina, Vitaker je dobio nominacije za gotovo sve poznate glumačke nagrade i osvojio onu najprestižniju - Oskara.

Koliko je dobro oslikao diktatora, govori činjenica da su tokom snimanja scena u selima Ugande njihovi stanovnici mislili da je Vitaker zaista Idi Amin.

"Dobro jutro, Vijetname" (1987)

U jednoj od svojih ranih uloga, Vitaker je igrao uz Robina Vilijamsa u filmu koji se smatra jednim od najboljih ostvarenja pokojnog komičara.

Vilijams je za ulogu dobio "Zlatni globus", ali mnogi kritičari smatraju da je Vitakerov redov Edvard Garlik i njegove spontane reakcije na Vilijamsove replike, bio duša filma "Dobro jutro, Vijetname".

"Batler" (2013)

U još jednom biografskom ostvarenju, Vitaker je glumio Sesila Gejnsa, fiktivnu verziju Judžina Alena, batlera koji je radio u Beloj kući od 1952. do 1986.

Vitakerov lik je svedočio nekim od najvažnijih događaja u novijoj američkoj istoriji, kao što su inauguracija i kasnije ubistvo Džona F. Kenedija, ubistvo Martina Lutera Kinga i rat u Vijetnamu.

U filmu su uz njega igrali Opra Vinfri, Maraja Keri, Vanesa Redgrejv, Leni Kravic, Robin Vilijams, Alan Rikman i Džejn Fonda, ali je čak i u takvoj, zvezdanoj postavi, njegov talenat sijao.

"Put samuraja" (1999)

"Put samuraja" reditelja Džima Džarmuša, koji je i sam miljenik Kana, prati ubicu koji se predstavlja kao "Duh Psa" ("Ghost Dog") i živi po drevnom samurajskom kodeksu. 

To uključuje i potpunu odanost gospodaru, u njegovom slučaju mafijašu Luiju koji mu je jednom spasao život. 

Vitaker je toliko uverljiv u toj ulozi, da ćete do kraja filma pomisliti da je on zaista samuraj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura