Aktuelno iz kulture

Počinje festival u Kanu: 10 evropskih filmova na koje posebno treba obratiti pažnju

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija

17/05/2022

-

08:28

Počinje festival u Kanu: 10 evropskih filmova na koje posebno treba obratiti pažnju
Počinje festival u Kanu: 10 evropskih filmova na koje posebno treba obratiti pažnju - Copyright EPA/SEBASTIEN NOGIER, Prinstscreen YouTube/International Film Festival

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dve godine, tradicionalnom majskom terminu na crvenom tepihu u Kanu ponovo će se naći neke od najvećih filmskih zvezda, poput Toma Kruza, Kristen Stjuart, Toma Henksa, Lee Sedu, Marion Kotijar, Foresta Vitakera (koji dobija počasnu Zlatnu palmu) i mnogih drugih. 

Zvanično, jubilarni 75. festival u Kanu otvora danas (17. maj) zombi komedija francuskog reditelja Mišela Azanavisijusa "Cuts!" (prvobitni naziv bio je "Z", ali je reditelj odlučio da promeni naziv zbog "simboličnog naboja" sloba Z od početka rata u Ukrajini).

Za glavnu nagradu, Zlatnu palmu, ove godine će se takmičiti 21 ostvarenje, među kojima su i filmovi reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena, i koje će posetioci festivala imati priliku da vide do 28. maja.

Predsednik žirija 75. festivala u Kanu je Vensan Lendon, francuski glumac koji je igrao, između ostalog i u filmu "Titan" koji je prošle godine trijumfovao na ovoj prestižnoj filmskoj smotri.

Tajna lokacija Zlatne palme

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbedjenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Tradicionalno, Kan je prilika i za neke od najboljih evropskih filmskih stvaralaca da započnu svoj uspon i ka prestižnoj američkoj nagradi Oskar. Evropski kritičari već su izdvojili listu ostvarenja na koja bi posebno trebalo obratiti pažnju, a u nastavku predstavljamo 10 filmova koje je izdvojio Euronews:

Corsage, Mari Krojcer (Marie Kreutzer)

Sa pet rediteljski čija će ostvarenja biti predstavljena na ovogodišnjem festivalskom izdanju, čini se da Kan ima nešto bolji odnos kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Doduše, pomenuta ostvarenja publika će gledati u okviru takmičarskog programa Un Certain Regard, i u okviru kog će publika imati priliku da uoči neku buduću Džejn Kampion ili Anjes Varda.

"Corsage" austrijske rediteljke Mari Krojcer ne bi trebalo da propusti. U ovom filmu Viki Krips (The Phantom Thread, Bergman Island) tumači lik austrijske carice Elizabete od Bavarske, poznate i po nadimku Sisi, u vreme kad ona 1877. proslavlja svoj 40. rođendan i shvata da su njen radoznali um i nemirni duh sve više u suprotnosti sa stegama koje oseća "zarobljena u korzetu" i onim što je nametnuto strogim dvorskim protokolom.

Budući da priča i ličnost podsećaju na Dajanu, princezu od Velsa, ne bi trebalo da bude iznenađenje budući da su isti producenti stali i nedavno iza hita "Spenser".

The Silent Twins, Agnješka Smočinka (Agnieszka Smoczynka)

Poljska rediteljka premijerno će predstaviti film zasnovan na adaptaciji knjige novinarke Mardžori Valas o bliznakinjama Džun i Dženifer Gibson iz Velsa, poznatije kao "Silent Twins" (Tihe bliznakinja) zbog njihovog tajnog jezika i selektivne mutavosti.

Nakon niza zločina uključujući piromaniju i krađu, tada 18-godišnje bliznakinje su poslate u Brodmur, pishijatrijsku bolnicu u Britaniji sa najvećim obezbeđenjem, gde su obe bile ubeđene da, ako žele da iskuse pravu slobodu, jedna mora da umre.

Film upravo istražuje čudnovati i tajnoviti svet koji su identične bliznakinje naselile, a koje su na velikom platnu oživele Leticija Rajt (Black Panther) i Tamara Lorans (Small Axe).

Mariupolis 2, Mantas Kvedaravičijus (Mantas Kvedaravicius)

Litvanski reditelj dokumentarnih filmova Mantas Kvedavaričijus je ubijen dok je pokušavao da napusti Marijupolj aprila 2022, gde je i snimao novi dokumentarac.

Ovaj film, koji se sastoji od snimaka koje je uspeo da snimi pre svoje smrti, uspela je da sačuva i potom materijal montira njegova verenica Hana Bilobrova, neće biti prikazan u okviru posebnog programa. Predstavnici Kana su izjavili da je od suštinske važnosti samo to da se dokumentarac prikaže na festivalu.

profimedia

Litvanski reditelj Mantas Kvedavaričijus ubijen ovog aprila dok je snimao dokumentarac u Marijupolju 

Litvanski reditelj je 2016. snimio "Mariupolis" 2016, o životu u tom ukrajinskom gradu u senci sukoba između te zemlje i Rusije. Na programu u Kanu biće i drugi filmovi iz Ukrajine, ali ovaj se čini da na najbolji način vivisecira stvarnost.

Close, Lukas Dont (Lukas Dhont)

Belgijski reditelj Lukas Dont osvojio je Zlatnu kameru 2018. u Kanu za svoj prvi igrani film "Girl" o transrodnoj devojčici koja sanja o tome da postane balerina.

To je bila dovoljna preporuka da se sa novim ostvrenjem nađe u glavnoj konkurenciji za Zlatnu palmu. "Close", koji je rediteljev brat koproducirao, takođe se bavi pitanjem identiteta. U pitanju je priča o prijateljstvu i praštanju iz ugla dvojice tinejdžera. Leo i Remi imaju 13 godina, ali njihovo prijateljstvo se naglo prekida. U pokušaju da shvati šta se dogodilo, Leo se zbližava sa Sofi, Remijevom majkom.

Tchaikovsky’s Wife, Kiril Serebrenikov (Kirill Serebrennikov)

Ovo će biti jedini ruski film nakon što je odluka Kana da zabrani ostvarenja koja su nastala uz podršku ruske države. Ovu istorijsku dramu potpisuje ruski reditelj čiji su i prethodni filmovi "Leto" i "Petrov’s Flu" prikazani na prestižnoj filmskoj smotri u Francuskoj.

Priča prati turbulentnu vezu najvećeg ruskog kompozitora Čajkovskog i njegove žene Antonine. Ona je bila ludo zaljubljena u Čajkovskog, koji je u braku krivio za sve nejgove nesreće i neuspehe, te pokušavao na sve načine da se razvede od nje. S druge strane, Antonina je bila spremna da se do kraja bori za brak, sve dok na kraju nije počela da odlazi u bezumlje. 

Kiril Serebrenikov, podsetimo, prošle godine je propustio gostovanje u Kanu, jer mu je bilo zabranjeno da napusti zemlju. Ove godine, reditelj je napustio Rusiju (gde je bio i u kućnom pritvoru) i trenutno radi na novom filmu o radikalnom sovjetskom pesniku Eduardu Limonovu.

Rodeo, Lola Kivoron (Lola Quivoron)

U filmu "Rodeo" temperamentna i nezavisna Džulija (Žili Ledru) pronalazi beg u svojoj strasti prema motociklima i svetu urbanih rodea, zabranjenim okupljanjima gde se bajkeri hvale svojim dvotočkašima i pokazuju svoje  i nove smele vratolomije.

Publika može očekivati dosta akcionih scena za koje je bio zadužen Matje Lardo inače poznat po vratolomijama i umeću koje je pokazao u "Nemogućoj misiji". Film će biti prikazan u okviru programa Un Certain Regard, ali "Rodeo" bi sigurno mogao da bude jedan od najiščekivanijih naslova sa ovogodišnjeg festivala i učini za 33-godišnju rediteljku ono što je "Titan" doneo prošle godine Žuliji Dikorno.

Aftersun, Šarlot Vels (Charlotte Vells)

Ljubitelji serije "Normalni ljudi", ali i oni koji su prošle godine gledali "Izgubljena ćerka" sigurno će uživati u ostvarenju rediteljke Šarlot Vels.

Irski glumac igra mladog Škota i oca koji je na odmoru sa ćerkicom. Priča je iz perspektive Sofi (glumi je Frenki Korio), nje kao žene i nje kao 11-godišnjakinje, dok se priseća kroz izmaglicu odmora.

Sick of Myself, Kristofer Borgli (Kristoffer Borgli)

Norveško-švedska koprodukcija biće prikazana u okviru programa Un Certain Regard, a producenti su hvaljenog filma "The Worst Person in the World" koji je, takođe, premijerno prikazan u Kanu.

Da li će se i ovog puta pokazati pobednička formula sa ovom romantičnom komedijom, ostaje da se vidi. 

Reditelja Kristofer Borgli je zasnovao priču na dvojici umetnika koji su u zamršenoj takmičarskoj i toksičnoj vezi, pa kad Tomas postigne iznenadni uspeh, Signe će pokušati na sve načine da povrati svoj status i privuče simpatije za sebe.

One Fine Morning, Mia Hansen Love (Mia Hansen-Løve)

Četvrti put, Mia Hansen Love će se predstaviti u Kanu (prošle godine dobila je izuzetne kritike za "Bergmanovo ostrvo"). Lea Sedu je sada rediteljkina muza za još jednu studiju o vezama. Glumicu će publika gledati i u okviru glavnog takmičarskog progama, u Kronenbergovom ostvarenju "Crimes of the Future".

Međutim, fanovi će sigurno uživati u izvedbi Sedu u filmu "One Fine Morning" u kome igra Sandru, mladu majku koja sama odgaja ćerku i redovno posećuje svog bolesnog oca, a istovremeno je u strastvenoj vezi sa prijateljem Klementom.

Men, Aleks Garland (Alex Garland)

Ovaj horor britanskog reditelja Aleksa Garlanda, koji je napisao "The Beach" i debitovao režijom filma "Ex Machina" imaće specijalnu projekciju u Kanu, a potom bi trebalo na leto da se nađe u bioskopima širom Evrope.

Glavne uloge su poverene Džesi Bakli i Rori Kinir, a trejler je već izazvao ogromno očekivanje od strane publike koja s nestrpljenjem očekuje film u kome se mlada žena suočava sa užasom toksične muškosti.

Preporuka za vas

Spajk Li posle gafa na dodeli "Zlatne palme": Ja sam lik koji na kraju utakmice promaši slobodno bacanje

Komentari (0)

Kultura