Aktuelno iz kulture

Sud odlučio da je oskarovac Ašgar Farhadi plagijator: Premisu za film "Heroj" ukrao od bivše učenice

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

05/04/2022

-

22:10

Sud odlučio da je oskarovac Ašgar Farhadi plagijator: Premisu za film "Heroj" ukrao od bivše učenice
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski reditelj Ašgar Farhadi, dvostruki oskarovac, osuđen je u svojoj zemlji zato što je ukrao ideju za svoj novi film "Heroj" od svoje bivše učenice Azadeh Masihzadeh.

Sud u Teheranu ustanovio je da je Farhadi plagirao elemente njenog dokumentarca "All Winners All Losers" u svom filmu, a da Masizadeh nije naveo među autore svog ostvarenja.

Presuda je pravosnažna, a reditelj nema pravo žalbe, dok će drugi sudija odrediti kaznu. U najgorem slučaju, moglo bi da se desi da kompletan prihod od prikazivanja tog filma u bioskopima ili onlajn prosledi Masihzadeh, a nije isključena ni zatvorska kazna.

"Heroj" je premijerno prikazan u Kanu prošle godine, gde je osvojio nagradu žirija. Na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradio je 2,5 miliona dolara, a Amazon Prime otkupio je prava za strimovanje tog ostvarenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegov film govori o čoveku koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog duga koji nije mogao da otplati. Uprkos tome, kada slučajno pronađe vrećicu zlatnika, on odlučuje da je vrati vlasniku.  

Reditelj je priznao da je tu premisu uzeo iz dokumentarca, koji je Masizadeh osmišljavala kao polaznica Farhadijeve radionice, prenosi Hollywood Reporter.

Kada je ona javno progovorila o povredi njenih autorskih prava, Farhadi ju je tužio za klevetu, na šta je ona uzvratila kontratužbom za krađu autorskog dela.

Ove nedelje iranski sud odlučio je u oba slučaja u korist Masizadeh, odbacujući tužbu za klevetu i osudivši reditelja za plagijatorstvo.

Farhadi se proslavio filmom "Razvod" iz 2011. godine, koji je dobio Oskara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, Cezar nagradu za najbolji strani film i "Zlatnog medveda" na festivalu u Berlinu.

Reditelj je 2017. godine dobio i Oskara za najbolji strani film za ostvarenje "Klijent".

Preporuka za vas

Spajk Li posle gafa na dodeli "Zlatne palme": Ja sam lik koji na kraju utakmice promaši slobodno bacanje
Trijumf "Titana" u Kanu: Spajk Li slučajno otkrio pobednika pre zvanične dodele nagrada

Komentari (0)

Kultura