Aktuelno iz kulture

Tom Kruz - dečko koji je želeo da bude sveštenik, a postao jedno od najpoznatijih lica Holivuda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

27/03/2022

-

13:29

Tom Kruz - dečko koji je želeo da bude sveštenik, a postao jedno od najpoznatijih lica Holivuda
Tom Kruz - Copyright Tanjug/AP/Scott Garfield/Paramount Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak kultnog filma "Top Gun" premijerno će biti prikazan na predstojećem Kanskom festivalu, na kom će biti upriličen omaž glavnom junaku ovog ostvarenja - Tomu Kruzu.

Uz premijeru dugo očekivanog filma i retrospektivu ostvarenja u kojima je jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca ostvario zapažene uloge, u Kanu bi Tom Kruz trebalo da učestvuje u posebnom programu, na kom će u razgovoru pred publikom, obeležiti 40 godina filmske karijere, objavio je američki Variety.

Da je neko 1976. godine Tomasu Kruzu Mapoteru, tada četrnaestogodišnjem đaku franjevačkog učilišta, rekao da će jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, biti jedna od deset najvećih filmskih zvezda svih vremena, on bi verovatno odgovorio da je njegova jedina ambicija da se oda svešteničkom pozivu.

Ipak, tom duboko religioznom momku, rođenom 1962. u Sirakuzi u Njujorku, bilo je izgleda suđeno da postane jedan od najplaćenijih i najtraženijih glumaca u istoriji filma.

Tom je dečaštvo proveo u pokretu, tako da je do svoje 14. godine pohađao petnaest različitih škola u SAD i Kanadi. Njegovi roditelji razveli su se kada mu je bilo jedanaest godina, pa se konačno nastanio u Nju Džersiju sa majkom i njenim novim suprugom.

profimedia

 

Sa 18 godina je napustio školu i planove da postane sveštenik, i krenuo put Njujorka sa idejom da se posveti glumi. Na filmu je debitovao malom ulogom u "Beskrajnoj ljubavi" (1981) i sve potom je već istorija.

Sarađivao je sa nekim od najvećih filmskih reditelja, kao što su Stenli Kjubrik, Martin Skorseze, Brajan de Palma, Oliver Stoun, Fransis Kopola, Ridli Skot, Robert Redford, Stiven Spilberg.

Igrao je u nekim od najuspešnijih filmova osamdesetih godina 20. veka, uključujući "Top Gun" (1986), "Boja novca" (1986), "Kišni čovek" (1988) i "Rođen četvrtog jula" (1989). Do devedesetih, bio je jedan od najplaćenijih glumaca na svetu koji je zarađivao u proseku 15 miliona dolara po ulozi, a istoriju je ispisao i kao glumac koji je igrao u pet uzastopnih naslova koji su zaradili 100 miliona dolara u Americi.

"Intervju sa vampirom: Hronike vampira" (1994), "Nemoguća misija" (1996) i "Džeri Megvajer" (1996), za koju je dobio nominaciju za Oskara za najboljeg glumca, samo su neki od njegovih uspešnih naslova iz tog perioda, a potom su usledili i "Magnolija" i "Širom zatvorenih očiju" na kom je sarađivao sa tadašnjom suprugom Nikol Kidman.

"Vanilla Sky" (2001), film koji je snimio sa tadašnjom partnerkom Penelope Kruz, za Toma Kruza, kako je jednom prilikom izjavio, najbolje ostvarenje koji je ikada snimio.

Iako je tri puta bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije, nikada nije poneo prestižnu zlatnu statuu. S druge strane, osvojio je tri Zlatna globusa koja je vratio u znak protesta i nakon brojnih i glasnih kritika na račun Holivudskog udruženja stranih medija (HFPA) koje dodeljuje tu nagradu.

Prvi je glumac koji je iste godine, 1988, igrao glavnu ulogu u filmu koji je poneo Oskara za najbolji film te godine ("Kišni čovek"), ali i u filmu nagrađenom Zlatnom malinom za najgori film ("Cocktail").

Bio je najmoćnija svetska slavna ličnost 2006. prema Forbsu, a više puta je poneo titulu najzgodnijeg ili najseksepilnijeg muškarca.

Tom Kruz je nekom prilikom izjavio da, kad je reč o snimanju, smatra da je potrebno prepustiti se i posvetiti u potpunosti, te da voli da radi i da se nada da će biti u stanju da radi do kraja života.

Prema rečima glumca, čak i posle toliko godina karijere, u trenucima kad privlači mnogo pažnje, ume da se unervozi. Pred sebe uvek postavlja izazov kao jednostavan cilj.

"Pred sebe stavljam nešto što me izaziva da se upustim, da radim na tome. Ali za mene je svaki put kao kada prvi put ulaziš u ring, da bi onda posle mnogo truda i posla, na kraju postigao željeni cilj", reči su Kruza.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Prema navodima medija, bio je predviđen i za jednu od glavnih uloga u filmu "Talentovani gospodin Ripli", za "dlaku" mu je izmakla uloga i u trećem delu "Kuma", a neostvarena želja ostaje ta što se nije pojavio u ostvarenju "Hladna planina".

Njegovoj slavi i uspehu, "šuška se" već godinama unazad, doprinela je i sajentologija, koja je početkom devedesetih zauzela mesto njegove gorljive ljubavi prema katoličanstvu.

Ali strast prema sajentologiji koštala ga je privatnog života u kome je zbog nje ostao bez svoje poslednje supruge Kejti Holms i starateljstva nad njihovom ćerkom Suri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura