Aktuelno iz kulture

Drugi deo 14. Festivala srpske kulture u Istri: Izložba "Sezonarijum" i književno-filmsko veče

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

12:38

Drugi deo 14. Festivala srpske kulture u Istri: Izložba "Sezonarijum" i književno-filmsko veče
Vesna Opavsky - Copyright Slavica Hinic

veličina teksta

Aa Aa

Izložbom "Sezonarijum" Vesne Opavsky u Srpskom kulturnom centru u Puli u četvrtak je otvoren drugi deo 14. Festivala srpske kulture u Istri.

Beogradska doktorka umetnosti Vesna Opavsky predstavila je prvi put kompletan "Sezonarijum" publici u Hrvatskoj.

Grafike iz ciklusa "Sezonarijum" nastaju tokom poslednjih nekoliko godina i kombinacija su crteža i autorskih fotografija. Predstavljaju beleške boravka u prirodi i obeležavaju sezone različitih biljnih vrsta, kao i trendove aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ovi digitalni kolaži nose slikovite nazive poput: "Sezona mirisa lipe", "Sezona kampovanja", "Sezona skrivanja u poljima kukuruza", "Sezona osunčanih vinograda"...

Grafika "Sezona mira" nastala je tokom marta ove godine, a kao polazni motiv korištena je jedna Pulska lipa.

Slavica Hinic

Sezona mira

Ovo je četrnaesta samostalna izložba Vesne Opavsky, a ona je već poslednjih 20 godina prepoznata po karakterističnom stilu preklapanja slojeva akvarela i motiva iz prirode.

Izložbu je otvorila slikarka i esejista Jasna Opavska pričom o konceptu izložbe i vizuelnim karakteristikama grafika, ali i o nekim manje poznatim pojedinostima koje su uticale na umetnički izraz njene sestre.

Slavica Hinic

Sezona cvetanja

"Vesna Opavsky fotografiše biljke, da bi ih obrađivala na računaru u kombinaciji sa akvarelom. Njene pročišćene digitalne grafike sa puno beline podsećaju na herbarijum uspomena na mirise i dodire, koje nas podstiču na još više boravka u prirodi. Vesna u svom ekološkom aktivizmu koristi jedino motivaciono sredstvo jače od straha, a to je ljubav", kazao je Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli.

Književno - filmsko veče

U okviru 14. Festivala srpske kulture u Istri večeras će (20. maj) u 20.30 sati biti održano književno - filmsko veče sa predstavljanjem opusa pisca Miloša Latinovića iz Kikinde.

Latinović je autor šest zbirki priča, devet romana, dve knjige eseja, dve monografije i desetak dramskih tekstova (pet je objavljeno u pozorišnoj i književnoj periodici) od kojih su "Panonski karusel" i "Payador ili Crnjanski" izvedena u NP Kikinda, a "Krv crvenog petla" u NP Niš.

Objavio je više od sto književnih priloga u periodici, nedeljnim i dnevnim listovima, a za roman "Šekspirov klijent" (Stilos, Novi Sad) bio je 2002. godine u užem izboru za Ninovu nagradu.

Žiri društva književnika Vojvodine proglasio je njegov roman "Dželat u raju" (Stilos, Novi Sad) za najbolju knjigu 2008. godine, dok je za poetsko-proznu zbirku "Zvezde i ostrva" (Geopoetika, Beograd) dobio je nagradu "Stevan Pešić" 2012. godine.

Za roman "Sto dana kiše" (Vulkan izdavaštvo, Beograd) nagrađen je prestižnim priznanjem "Zlatni suncokret" (Nagrada Vital), 2014 godine. Roman "Etape noći" (Vulkan izdavaštvo, Beograd) dobio je nagradu "Laza Kostić", novosadskog sajma knjiga (2020. godine)

Latinović je i glavni urednik pozorišnog časopisa Scena, koji izdaje Sterijino pozorje u Novom Sadu, a trenutno je i na mestu funkcije direktora Bitef teatra i festivala.

Iste večeri biće prikazan i dokumentarni film novinarke i urednice Marije Miljević Rajšić "Pavićeva kutija za pisanje", posvećen piscu i akademiku Miloradu Paviću, a koji je snimljen u produkciji Kulturno- umetničkog programa RTS.

Dokumentarni TV film "Pavićeva kutija za pisanje" autorke Marije Miljević Rajšić otkriva koliko o piscu govori prostor u kojem stvara, njegovo ostrvo pisaćeg stola, kao i to da li su romani Milorada Pavića začudne imaginacije nastajali u sličnom, nesvakidašnjem okruženju?

Gledaoci mogu da vide vredan arhivski materijal, razgovor sa piscem, koji je autorka emisije Marija Miljević Rajšić snimila pre 13 godina, koji do sada nije integralno prikazan, a koncipiran je kao šetnja po piščevom životnom prostoru, koji je danas njegov Legat.

To je svojevrsna "književna geografija" prostora u kojem je pisac stvarao, pa će gledaoci videti i na koji način su predmeti kojima je okružen bili inspiracija za neke od njegovih priča i romana, poput "Kutije za pisanje", "Predela slikanog čajem", "Tunižanskog kaveza", ali i šta se događalo sa Pavićevim delom kod nas i u svetu za više od deset godina od kako nije sa nama.

Pisac je ekskluzivno pokazao i rukopis čuvenog "Hazarskog rečnika" i ispričao kako je nastao ovaj roman koji je preveden na više od 40 jezika i postavljen na pozorišne scene širom sveta.

Inače, ovaj dokumentarni TV film prikazan je i u Srpskom kulturnom centru u Parizu, na večeri pod nazivom "Fantastični svetovi Milorada Pavića", kao i na 67/68. Martovskom festivalu dokumentarnog filma u Beogradu.

Tekstove iz dela Milorada Pavića čita glumac Nebojša Dugalić.

"Moja indijska priča"

Dan kasnije, u subotu 21. maja, u 20.30 časova festival će biti zatvoren projekcijom filma "U zemlji kontrasta - Moja indijska priča", produkcije Umetničkog pres karavana, autora Borislava Petrovića i scenariste Slavice Hinić.

Jedan slučajni susret i iznenadni poziv prijatelja iz Delhija dovode autora do mistične Indije. Ona postaje nadahnuće za spontano situacioni dokumentarac, nastao skromnom opremom-kamerom foto aparata.

Duhovito i neposredno, pred nama iskrsavaju sve čari i kontrasti jedne velelepne zemlje: čajanka u Maharadžinoj palati i vrtoglava vožnja rikšom kroz Čadni Čok po Starom Delhiju, Kapija raja Kutaminareta i srce Lotos hrama, večna vatra za Gandija u Radžgatu i ispiranje greha u Haridvaru na Gangu, vrhovi Himalaja i pećina drevnih rišija. Postoji izreka da Azija menja ljude, a autor bi dodao - Indija pogotovo. Film pomera ličnu perspektivu posmatranja sveta, nakon koje svet nije više isti.

Komentari (0)

Kultura