Aktuelno iz kulture

Kućni aparati akteri nove predstave u Bitef teatru

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

11:21

Kućni aparati akteri nove predstave u Bitef teatru
Bitef Teatar/Nenad Šugić - Copyright Bitef Teatar/Nenad Šugić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Mogućnost zabavljanja kod ptica" biće izvedena 15. aprila (20H) kao poslednja premijera ove sezone u Bitef teatru, najavila je autorska ekipa.

Reditelj Nikola Isaković je na konferenciji za novinare rekao da je za temu dramskog teksta Tijane Grumić, koji se bavi ekologijom i ekološkim katastrofama odabrano "pozorište predmeta", odnosno lutkarstvo za odrasle u kome svaki predmet može postati lutka.

Isaković je rekao da u takvoj podvrsti lutkarstva svaki predmet može kao glumac imati svoj lik, govor i kretnju na određen način, a u predstavi "mogućnost zabavljanja kod ptica" koriste se blenderi, ventilatori, različiti oblici svetla, gramofon, kasetofon, slajd projektor i drugi predmeti koji će biti iznenađenje za posetioce.

- Odlučili smo se za razne aparate. Te stvari su nam bile inspirativne. Kad jednog dana ne bude nas za koga će usisivač da usisava? Šta će ti aparati koji su se osamostalili kad nas više ne bude? I onda nam je palo na pamet - pa glumiće u pozorištu! Predstava je velika igra. Pustili smo aparate da se igraju, a mi smo im dali život - rekao je Isaković.

Bitef Teatar/Nenad Šugić

 

Kako je najavljeno iz Bitefa, tekst Grumić podseća na to da svet ne treba da bude antropocentričan, u predstava se odigrava u formi u kojoj glavni protagonisti nisu ljudi, već predmeti koje su ljudi za sobom ostavili.

Bitef Teatar

 

Izvođači-lutkari su Mladen Milojković, Danilo Brakočević i Ana Milosavljević, dok su za dizajn scene i lutaka-objekata zaduženi Jovana Matić i Ema Pavlović, a za eletromehaniku Stevan Golubović.

- Kretali smo od toga da trebaju biti reciklirani materijali, da treba minimalno novca utrošiti u scenografiju. To je bila polazna tačka. Na kraju smo došli do kablova kao najadekvantijeg rešenja, u koje su se dobro uklopili aparati - rekla je Matić.

U ostvarivanju predstave "Mogućnost zabavljanja kod ptica" učestvovalo je preduzeće E-reciklaža, čija je predstavnica Ana Burgić Ubavić rekla da je iskorišćena mogućnost da se upotrebom uređaja za otpad u ovakvom pozorišnom projektu osveste građane da električne i elektronske aparate ne bacaju gde stignu i ne mešaju ih sa komunalnim otpadom.

Bitef Teatar/Nenad Šugić

 

Prema njenim rečima, materijale za predstavu su posudili i na kraju će opet biti vraćeni u njeno preduzeće gde će biti reciklirani.

Direktor Bitefa Miloš Latinović rekao je na konferenciji za novinare da očekuje dug život za "Mogućnost zabavljanja kod ptica" pošto se radi o "predstavi kakva ne postoji u Srbiji i regionu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura